Blaricum zwaait een derde van zijn raadsleden uit; Lintje voor Satyamo Uijldert na vier raadsperioden

Burgemeester De Zwart speldt Satyamo Uijldert zijn koninklijke onderscheiding op.© Studio Kastermans/Danielle van Coevorden

Mirjam van Twisk
Blaricum

De Blaricumse gemeenteraad heeft dinsdag afscheid genomen van maar liefst een derde van zijn leden. De vijf raadsleden die niet terugkeren in de nieuwe gemeenteraad werden door hun achterblijvende collega’s met hartelijke woorden, bloemen en een kunstwerkje uitgeleide gedaan. Voor Satyamo Uijldert (HvB) zat er zelfs nog meer in het vat: een lintje.

Uijldert werd koninklijk onderscheiden omdat hij zestien jaar deel heeft uitgemaakt van de gemeenteraad. De versierselen die horen bij zijn benoeming tot lid in de Orde van Oranje-Nassau werden hem opgespeld door burgemeester Joan de Zwart. In de vier raadsperioden waarin Uyldert actief was zette hij zich in het bijzonder in voor groen en duurzaamheid en trad regelmatig op als voorzitter van Ronde Tafelgesprekken.

Na waarderende woorden van Hart voor Blaricum-fractievoorzitter Willem Pel en de burgemeester maakte het vertrekkende raadslid duidelijk dat hij de achterliggende zestien jaar niet zonder ergernissen was doorgekomen. Die betroffen niet het handelen van de Blaricumse raad, maar wel dat van hogere bestuursorganen. Hij hekelde de ’onbegrijpelijke en irrationele keuzes’ die door de provincie zijn gemaakt voor het HOV-tracé en noemde het teleurstellend hoe het rijk met de gemeenten omgaat.

Ook de overige raadsleden die dinsdag zijn uitgezwaaid, Mieke Bakker (HvB), Carin Francken (D66), Janny van Dijk (fractie Van Dijk) en Jan Hoijtink (VVD) werden toegesproken door de burgemeester en hun fractievoorzitters. Voor ’eenpitter’ Van Dijk werden de honneurs waargenomen door de fractievoorzitter van de VVD. Alle vijf de scheidende raadsleden vertrekken vrijwillig en niet omdat de verkiezingsuitslag hen daartoe verplicht. Zij kregen allemaal een ingelijste ets van de Erfgooiersboom mee.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen