Victoria Koblenko luidt de kaasbel, Evgeniy Levchenko spreekt zijn gevluchte landgenoten moed in. En zo is de de eerste kaasmarkt weer begonnen na twee jaar corona

Evgeniy Levchenko loopt een rondje als kaasdrager.© ANP

Connie Vertegaal
Alkmaar

Uitbundiger dan ooit klonk de bel bij de start van het kaasmarkt-seizoen in Alkmaar. Actrice Victoria Koblenko zwengelde minutenlang aan het touw en stak na afloop juichend de handen in de lucht.

Hoe vier je feest in Alkmaar - want eindelijk weer een kaasmarkt na twee jaren coronalockdowns - als elders de wereld in brand staat? Door stil te staan bij het oorlogsgeweld in de Oekraïne, dachten ze in de kaasstad. Koblenko en haar man Evgeniy Levchenko waren uitgenodigd als de eregasten van het Alkmaarse feestje. Het stel vraagt onvermoeibaar aandacht voor de Oekraïense zaak. Ze zeiden meteen ja op het Alkmaarse verzoek.

(Tekst gaat door onder de foto)

Victoria Koblenko luidt de bel.© jjfoto.nl / Jan Jong

Persfotografen verdringen zich in het vak voor de kaasbel, waar de kaasdragers met blauwe en gele hoedjes naast Koblenko en Levchenko staan. De Oekraïense kleuren domineren ook op het plein. De kazen liggen dit keer op blauwe doeken.

Vluchtelingen die in de regio worden opgevangen staan tussen de toeristen achter de hekken. Ze hebben de Oekraïense vlag aan de hekken gehangen. Gejuich stijgt op als Levchenko ze in hun eigen taal moed inspreekt: ’Slava Ukraïna’ - hulde aan Oekraïne - roept hij. En nadat zijn vrouw een rondje op de berrie heeft gezeten, krijgt Levchenko een blauwe kaasdragershoed op en mag hij een rondje lopen met 130 kilo kaas. Natuurlijk kan hij dat. Het V-teken dat hij met zijn vingers maakt, is voor zijn volk.

Later vandaag een uitgebreide reportage over de eerste kaasmarkt, hier op www.nhd.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.