Hoorn exposeert bijzondere werken die het kocht van lokale kunstenaars om hen te steunen in coronatijd

Door gemeente aangekochte kunst in Mariakapel in Hoorn.© Foto Marcel Rob

Martijn Mak
Hoorn

De kunstwerken die de gemeente Hoorn recentelijk kocht van een groep lokale kunstenaars, om hen een steuntje in de rug te bieden in coronatijd, worden deze zaterdag en zondag tentoongesteld in Maria Kapel Hoorn. De expositie is vrijdagmiddag officieel geopend.

„Beeldend kunstenaars hebben het zwaar gehad door de coronacrisis”, aldus wethouder Kholoud al Mobayed. „Ze kwamen niet of nauwelijks in aanmerking voor steunmaatregelen en dat terwijl zij zo belangrijk zijn. Ze brengen ons met elkaar in gesprek, inspireren en zetten je aan tot nadenken.”

sDe gemeente Hoorn besloot na overleg met een delegatie artiesten om hen tegemoet te komen. Het ging een aantal werken kopen van lokale kunstenaars. Vijftigduizend euro werd uitgetrokken, om werken te kopen van zo’n vijfentwintig kunstenaars. Per persoon kregen zij maximaal 2.000 euro. „Een blijk van goede wil, een hart onder de riem”, zei Christiaan Heijdenrijk eerder tegen deze krant.

(Tekst gaat door onder de foto)

Kunstenaar Christiaan Heydenrijk in zijn atelier.© Archieffoto Marcel Rob

Hij vertelde dat zijn beroepsgroep tijdens de coronacrisis alle belangstelling en daardoor motivatie verloor en nagenoeg geen steun van de overheid kreeg. „Exposities werden door mijn neus geboord, duizenden euro’s zijn we verloren.”

Lees ook: Hoornse kunstenaars blij met tegemoetkoming gemeente na coronajaar: ’Het is blijk van goede wil’

Als door een spiegel

Een speciale commissie werd in het leven geroepen om te beoordelen of de aangeboden kunst ook echt het geld waard was. En zo geschiedde. Vier maanden later zijn de werken gekocht en is een expositie, getiteld ’Als door een spiegel’ opgezet. Het is een bonte verzameling van onder andere schilderijen, fotografie, tekeningen en sculpturen geworden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Werk van de Hoornse Christiaan Heydenrijk, een van de kunstenaars die een steuntje in de rug kreeg van de gemeente Hoorn.© Archieffoto Marcel Rob

Te zien zijn bijvoorbeeld glasobjecten van Jeroen van de Brug, keramieken van Amrita Karunaratne en een foto van Joep Neefjes. ’Koeienschilder’ Ruud Spil zette het interieur van de Grote Kerk op doek. Verder zijn werken te zien van onder meer Sepehr Maghsoudi, Helma van Kleinwee, STHOM en Boxie.

’Periode positief afsluiten’

Al Mobayed: „Met deze bijzondere en kleurrijke expositie kunnen we hopelijk deze periode afsluiten, op een positieve manier.” Zij raadt de tentoonstelling van harte aan. „Het zijn kunstwerken die in coronatijd zijn gemaakt. Het is fascinerend om te zien voor welke creativiteit dat heeft gezorgd. Iedereen die kunst in Hoorn een warm hart toedraagt, mag deze expositie niet missen.”

De expositie is zaterdag en zondag van 11 tot 17 uur te zien bij Hotel Maria Kapel. Entree is gratis.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen