Zij keren niet terug in de Velsense gemeenteraad

Susanne Moerkerk

Dinsdag zwaaien achttien raadsleden af in Velsen. Ze zijn niet herkozen of hebben zich niet meer verkiesbaar gesteld. Een aantal van hen komt wellicht toch terug in de gemeenteraad. Wanneer de wethoudersposten worden ingevuld, worden zij vervangen door de eerstvolgende kandidaat van de kieslijst.

Annekee Eggermont, CDA

Met het vertrek van Eggermont verdwijnt er veel politieke ervaring. Tussen 1986 en 2002 was Eggermont al raadslid voor CDA. Na haar pensioen bij de Moerberg keerde zij in 2010 terug als fractievoorzitter.

Ben Hendriks, PvdA

Sinds 2004 is Hendriks in de Raadzaal te vinden. In de periode dat hij niet verkozen was, verving hij de zieke Karel Ockeloen. Voor zijn raadswerk kwam hij al op voor de veiligheid op de Hofgeesterweg. Hij is van alle markten thuis.

(Tekst gaat door onder de foto)

Els Zorgdrager, D66

Zorgdrager begon in 2010 met haar raadswerk. Daar maakte ze zich steevast sterk voor inwoners met een beperking, voornamelijk blinden en slechtzienden. Ook veiligheid voor vrouwen stond hoog op haar aandachtspuntenlijst.

(Tekst gaat door onder de foto)

Nathánaël Korf, Velsen Lokaal

Onder leiding van Korf werd deze periode het eerste Velsense raadsakkoord gesmeed. Ook was hij informateur. In 2012 maakte Korf de overstap van de ChristenUnie, de partij van zijn vader Frits Korf, naar Velsen Lokaal.

(Tekst gaat door onder de foto)

Leen de Winter, ChristenUnie

Als eenmanspartij wist De Winter de overeenkomsten in de raad vaak te benoemen en zo de neuzen dezelfde kant op te krijgen. De afsluiting van de sluizenroute ging hem aan het hart. In 2014 werd hij lijsttrekker van de partij.

(Tekst gaat door onder de foto)

Marc Hillebrink, D66

In 2006 kwam Hillebrink in de raad voor GroenLinks. Later vertrok hij gedwongen bij die partij, maar bleef wel aan als onafhankelijk raadslid. In 2012 keerde hij terug in de raad, maar toen bij D66. Hij zette dierenwelzijnsbeleid op de kaart en initieerde regenboogbeleid en het regenboogpad.

(Tekst gaat door onder de foto)

DRIEHUIS - Marc Hillebrink. United Photos/Paul Vreeker© United Photos/Paul Vreeker

Milco Kwant, LGV

Kwant kwam in 2018 in de gemeenteraad voor LGV, de partij waar zijn vader vanaf het eerste uur bij betrokken was. Zijn focus lag op sport. Zijn politieke voorbeeld is Obama: ’Ik wou dat ik af en toe zo kon spreken’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Milco Kwant LGV

Sige Bart, LGV

Bart behaalde in 2014 op voorkeursstemmen een zetel en vertrok niet meer. Hij werkte een compleet plan uit voor het Pontplein. De raad bedankte hem en wees het plan af. Ook zat hij achter streetart in Velsen zoals ’Blijmuiden’.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sige Bart

Tilly Mastenbroek, VVD

Mastenbroek werd in 1998 voor het eerst verkozen, ook haalde ze op voorkeursstemmen een aantal keer een zetel. In 2010 na een advertentiecampagne in deze krant. Ook deed ze maandelijkse spreekuren voor de partij.

(Tekst gaat door onder de foto)

Bas Koppes, VVD

Koppes bemachtigde in 2018 een raadzetel. Hij was niet bang af en toe de discussie op scherp te zetten, ook met zijn ’eigen’ wethouder. Zijn focus lag op veiligheid en handhaving. Recent maakte hij zich hard voor SHIP.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ewoud Kuin, D66

In 2018 nam Kuin de zetel van Henk Wijkhuisen over die wethouder werd in Bloemendaal. Hij stortte zich op de afvalscheiding en de kosten. Ook kreeg hij het college zo ver om Velsen in te schrijven voor het NK Tegelwippen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Johan Visser, Forza

Musketier Johan Visser sloot zich in 2017 aan bij Forza. Zijn speerpunt, de voorrang die statushouders krijgen in Velsen. Maar alle minderbedeelden konden op zijn aandacht rekenen. Hij was bij de start van het Jeugdontbijt.

(Tekst gaat door onder de foto)

Laura Ouderkerken, VVD

Met voorkeursstemmen kwam Ouderkerken in 2018 de raad binnen. Ze zette regelmatig vraagtekens bij de betaalbaarheid van acties en was ze fel over de manier waarop het gesteld is met de jeugdhulp.

(Tekst gaat door onder de foto)

Robert van Koten, PS

Sinds 2014 zit Van Koten voor de SP in de raad. Deze periode scheidde hij zich af en werd PS, voor Velsen Lokaal deed hij mee met de verkiezingen. Met een grap wist hij de raad vaak terug te brengen tot de essentie en sociale keuzes.

(Tekst gaat door onder de foto)

Lieneke Post, Forza

Voormalig actievoerder Post sloot zich in 2017 aan bij Forza. Ze was onder meer kritisch over de gang van zaken rondom Brak en het Pieter Vermeulen Museum. Post had al plan gevat deze periode het stokje over te dragen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Marianne Vos, Velsen Lokaal

Vos maakt zich hard voor de kwetsbare jeugd. Als het gaat om zorg, maar ook over hun manier van transport. Ze stond versteld van de drugsvrije zone rond twee scholen, die zouden overal moeten zijn.

(Tekst gaat door onder de foto)

Maurice Bok, Velsen Lokaal

In 2015 nam Bok de taken van Johan van Ikelen over. Zijn aandacht ging uit naar de veiligheid van Velsenaren in de breedste zin van het woord. Op de weg, online en bij de uitrit van de Deka.

(Tekst gaat door onder de foto)

Mireille Koedijker, PS

In 2006 stond ze hoogste op de kieslijst toen SP voor het eerst meedeed in Velsen. Ze zette zich in voor minima en maakte zich hard voor sociale initiatieven. Deze periode zegde zij haar SP- lidmaatschap op en werd PS’er.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen