Vredespijpje gaat niet (meer) naar Rusland en levert nu geld op voor Oekraïne: hele weekend bier-benefietactie voor Giro 555

Het Vredespijpje is een zogenoemde Baltic Porter, ontwikkeld door Hoop Bier én Grolsch.

Het Vredespijpje is een zogenoemde Baltic Porter, ontwikkeld door Hoop Bier én Grolsch.© Foto Hoop Bier

Ronald Massaut
Zaandijk

Hoop Bier staakt de levering aan Rusland. Klaar voor transport stond onder meer Het Vredespijpje, een zogenoemde Baltic Porter. ,,Dat kan echt niet meer’’, vindt directeur Paul Riteco. Nu gedronken in Zaandijk gaat de gehele opbrengst naar Giro 555. Woensdagavond alleen al 1100 euro.

Het Vredespijpje is een bier ontwikkeld samen met brouwerij Grolsch. De ’groenen’ uit Enschede hadden eerder een bier op de markt gebracht onder de naam Hoop. Alleen, die naam hoort toe aan brouwerij Hoop in Zaandijk. Om het juridische geschil op te lossen vonden beide partijen elkaar in een gezamenlijk bierproject, toepasselijk Het Vredespijpje.

Dit Vredespijpje ging nadien de grens over, ook naar Rusland. Daar ziet Hoop Bier nu van af. Van alle leveringen aan het land. Woensdagavond werd een bier-benefiet-borrel gehouden in de brouwerij. De opbrengst van de bestelde en gedronken Vredespijpjes gaat volledig naar hulp aan Oekraïne.

Behalve getapt in glas kunnen klanten naar Amerikaans voorbeeld ook een petfles laten afvullen voor thuis. Maar dat is nog geen ingeburgerd gebruik, merkt Paul Riteco. ,,Een petfles bier voor 7,50 euro - en voor het goede doel - dat lijkt mooi. Toch vinden klanten dit kennelijk ’vreemd’. We hebben geen enkele petfles gevuld.’’

Om meer geld op te halen voor Giro 555 is de bier-benefiet-borrel bij Hoop verlengd tot en met zondag.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.