Medemblik bereidt tweede noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen voor in Andijk

De tweede beoogde noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Medemblik is verzorgingstehuis Sorghvliet in Andijk.

De tweede beoogde noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Medemblik is verzorgingstehuis Sorghvliet in Andijk.© Foto Cyclomedia

Van onze verslaggever
Andijk

De gemeente Medemblik gaat een tweede noodopvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen inrichten in verzorgingstehuis Sorghvliet in Andijk. Eerder wees de gemeente woonzorgcomplex Huize Almere in Opperdoes aan voor noodopvang, wat in eerste instantie voor opschudding zorgde bij de bestaande bewoners die daar antikraak zaten.

Door de Russische inval in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. In Nederland worden 50.000 vluchtelingen opgevangen, in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord 2.000 vluchtelingen. Voor de gemeente Medemblik betekent dit een taakstelling van in totaal 119 vluchtelingen. Met het beschikbaar stellen van een tweede noodopvanglocatie in Andijk beoogt het college aan de taakstelling van de Veiligheidsregio te kunnen voldoen.

Parallel aan het gereedmaken van woonzorgcomplex Huize Almere in Opperdoes, is gestart met de verkenning om ook een noodopvanglocatie in Andijk in te richten. Het verzorgingstehuis Sorghvliet komt op korte termijn beschikbaar en is in potentie geschikt voor huisvesting van vluchtelingen.

Dorpsraden

Op dit moment wordt, in overleg met de betrokkenen, een technische beoordeling gemaakt. Bij een positieve beoordeling is de vervolgstap het houden van een informatiebijeenkomst zoals eerder ook in Opperdoes is gedaan. Zowel in Andijk als in Opperdoes wordt er nauw samengewerkt met de betreffende dorpsraden.

Het voormalige woonzorgcomplex Almere in Opperdoes wordt nu in gereedheid gebracht voor de opvang van 60 mensen, waarschijnlijk vooral vrouwen en kinderen. Welke vluchtelingen op deze locatie worden opgevangen, wordt bepaald door de Veiligheidsregio.

De gemeente Medemblik stelt in ieder geval alles in het werk gesteld om op tijd de opvanglocatie gereed te hebben, dat wil zeggen slaap- en verblijfsruimtes volledig ingericht en met alle faciliteiten op orde. Kortom, een plek waar de Oekraïnse vluchtelingen zich welkom voelen. Ook wordt gekeken naar wat nodig is voor een voorlopig verblijf in Nederland, zoals registratie bij de gemeente, medische zorg en onderwijs.

Meer informatie

Inwoners die vragen hebben over de vluchtelingenopvang, kunnen contact opnemen met het meldpunt Oekraïne via emailadres meldpuntoekraine@medemblik.nl. Ook is er veel informatie te vinden op de website: https://www.medemblik.nl/over-medemblik/hulp-aan-oekrainers

Lees ook: Bewoners ’Almere’ moeten toch ruimte maken voor vluchtelingen Oekraïne

Lees ook: Jongeren ’Almere’ moeten verkassen voor vluchtelingen uit Oekraïne

Lees hier meer over de oorlog in Oekraïne

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen