Protest heeft geholpen: Sassluis Enkhuizen mondjesmaat open voor schepen

En het eerste schip, van het Zuiderzeemuseum, vaart door de officieel nog gesloten sluis.© foto Anja Steltenpool

Tanja Koopen
Enkhuizen

De Sassluis in Enkhuizen is weer mondjesmaat open om schepen naar binnen en naar buiten te laten. Tot opluchting van de achterliggende bedrijven.

Deze week voer een van de museumboten van het Zuiderzeemuseum door de sluis, de ’vrijheid’ tegemoet. De museumboot was een van de schepen die sinds de werkzaamheden aan de sluis vast lagen in de oude haven.

Het Hoogheemraadschap is bezig de oude monumentale sluis van Enkhuizen te restaureren. Zo zijn eind vorig jaar nieuwe sluisdeuren geplaatst. Bij het droogleggen van de sluis kwamen ook problemen boven water, bijvoorbeeld aan de bodem van de sluis.

(Tekst gaat door onder de foto)

De sluis is hermetisch gesloten voor alle scheepvaartverkeer.© archieffoto

Hierdoor duurt het werk langer dan gedacht. Naar verwachting kan de sluis half april weer open. Voor de scheepvaartbedrijven die er gebruik van maken is dat te laat, omdat in april het seizoen weer begint en schepen dan vaarklaar moeten zijn.

Reden voor onder meer VNG Yachtbuilders, Nautifix en Brovo om bij gemeente en waterschap boos aan de bel te trekken. Zij dreigden met een schadeclaim als ze te lang ’vast’ zouden liggen achter de sluis. Omgekeerd kon bijvoorbeeld de Lutgerdina voor reparatie niet naar binnen.

Nu is het toch gelukt de sluis tussentijds te openen, bevestigt Carmen van der Kort van het schap. Dus konden de eerste schepen deze week in konvooi naar buiten. Komende dinsdag kunnen opnieuw schepen naar binnen en naar buiten.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Sassluis is nog gesloten voor scheepvaart.© foto mediahuis

Volgens Van der Kort wordt bekeken hoeveel aanvragen er zijn. ,,De sluis staat nu weer vol water. We zijn niet meer op de bodem bezig, maar er zijn nog wel werkzaamheden dus het is niet veilig de sluis al permanent de openen. We leveren maatwerk en stoppen als de schepen er door moeten.’’

Ook enkele schepen van Tim van Daal van VNG zijn door de sluis gegaan. Hij is blij dat het weer kan. ,,Ik was niet blij met de gang van zaken, maar zat ook niet te wachten op het indienen van een schadeclaim. Dat is weer een heel traject, ik heb wel wat beters te doen. Dit is wat wij wilden en dat leek eerst onmogelijk, maar nu kan het dus toch op vaste tijden. Daar zullen we zeker gebruik van maken.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

De nieuwe sluisdeuren worden klaargemaakt.© archieffoto

Het schap wijst erop dat een klus als het restaureren van een monumentale sluis geen eenvoudige is. Daarom moest de sluis zo nu en dan drooggezet worden om de fundering te kunnen aanpakken. Op 15 april kan de Sassluis naar verwachting weer open voor alle scheepvaart.

Lees ook: ’Dit is voor ons desastreus!’ Watersportondernemers zwaar gedupeerd doordat Sassluis langer dicht blijft

Lees ook: Restauratie eeuwenoude, maar ’onveilige’ Sassluis bij Enkhuizen in volle gang

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen