POV is de grote winnaar in Wormerland

Lijsttrekker Gianni Hoovenstat.© Archieffoto Cees Hartman

Koos Reitsma
Wormer

In Wormerland is de Partij voor Ouderen en Veiligheid (POV) met vijf zetels de grote winnaar. Vier jaar geleden deed die partij voor het eerst mee en behaalde toen twee zetels.

Halverwege de avond stond de POV ook al op vijf. ,,Kunnen we nu stoppen?’’, zei lijsttrekker Gianni Hoovenstat. Dat bleek niet nodig, hij behield ze. ,,Heel stiekem had ik het wel een beetje verwacht’’, zei hij, toen alle stemmen geteld waren. ,,Hartstikke mooi.’’

De VVD wint ook. Die partij gaat van drie naar vier zetels. GroenLinks verliest als enige partij een zetel (van vier naar drie). Het CDA behoudt twee zetels, net als de PvdA. Voor D66 blijft het bij de ene zetel die de partij al had.

In een vol gemeentehuis werd gesproken van het Hendriks-effect. Ronald Hendriks van Liberaal Wormerland (VLW) is gestopt en daarmee ook zijn partij, die tijdens de verkiezingen in 2018 drie zetels behaalde. VLW en POV werkten een poosje samen, maar gingen door onenigheid ook weer uit elkaar. Waar zouden die drie zetels naartoe gaan? Dat was de grote vraag.

Hendriks-effect

Hendriks gaf eerder te kennen zelf op de PvdA te zullen stemmen. Een stemadvies? Halverwege de avond leek die partij een zetel te winnen, van twee naar drie. Maar toen de uitslagen van alle stembureaus tegen middernacht binnen waren, was die zetel weer verdwenen.

POV is net als VLW een lokale partij. De conclusie lijkt gerechtvaardigd, dat die partij de stemmen van VLW erbij heeft gekregen. ,,We waren even bang dat de PvdA toch drie zou houden en dat wij er misschien een kwijt gingen raken’’, aldus Gianni Hoovenstat. ,,Maar dat is niet gebeurd.’’ Opmerkelijk is, dat de POV op zeker moment niet meer aan de verkiezingen deel zou nemen. Het ging toen nog om de combinatie van POV/VLW. Want Ronald Hendriks moest om gezondheidsredenen stoppen en een opvolger was er niet. Dat besluit was eigenlijk al genomen. En toen stapte Gianni Hoovenstat (23) dus naar voren.

Wijdewormer

De VVD stond halverwege de avond op drie zetels. Fractievoorzitter Rolf van Wanrooij riep op dat moment: ,,Ik kijk pas weer als de Wijdewormer geteld is, want daar zitten veel van onze stemmers.’’ Hij kreeg gelijk. Want daar kwam de vierde zetel vandaan.

GroenLinks verliest een zetel, maar slechts 123 stemmen. Zo kan het ook gaan. ,,Ik had er rekening mee gehouden dat we mogelijk stemmen zouden verliezen door de invoering van het recycletarief, maar dat valt dan toch nog mee’’, zei lijsttrekker Karen Schoonheim. ,,Jammer van die ene zetel is het wel.’’ Ze vermoedt dat de stemmen naar de PvdA of D66 zijn gegaan.

D66 had natuurlijk graag een extra zetel of zelfs twee erbij gehad. ,,Het blijft één’’, zei Hans Kramer. ,,Maar we hebben inderdaad wel meer stemmen gehaald en daar ben ik blij mee.’’

De PvdA houdt weliswaar twee zetels, maar behaalde veel meer stemmen dan vier jaar geleden. De partij gaat van 748 naar 1073 stemmen. Het CDA verloor honderd stemmen. De opkomst was 55 procent.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.