Megazitting van start in onderzoek grootste vangst ketamine ooit. Twee Hoofddorpers worden gezien als leiders van de criminele organisatie

Internetredactie
Haarlem

Bij de rechtbank in Haarlem start komende woensdag de megazitting in het omvangrijke onderzoek naar een criminele bende die ervan verdacht wordt zich bezig te houden met grootschalige handel in verdovende middelen (cocaïne/amfetamine/methamfetamine) en met de handel in ketamine.

Voor de zaak zijn tien zittingsdagen uitgetrokken, negen verdachten zijn gedagvaard om zich voor de rechtbank te verantwoorden.

In oktober 2020 zijn in een strafrechtelijk onderzoek naar een criminele organisatie op verschillende plaatsen in Nederland meerdere verdachten aangehouden en werden er op diverse locaties doorzoekingen verricht. Een 33-jarige en een 38-jarige man, beiden woonachtig in Hoofddorp, worden gezien als de leiders van de criminele organisatie.

Doorzoekingen

Bij de doorzoekingen werden ruim 350 kg ketamine met een straatwaarde van ruim acht miljoen euro (de grootste hoeveelheid ooit aangetroffen in Nederland), ruim 100.000 euro in cash, enkele dure auto’s, twee vuurwapens en veel designer-artikelen in beslag genomen. De ketamine en het geld werden aangetroffen in verschillende verborgen ruimtes in een bedrijfsruimte in Hoofddorp.

Het strafrechtelijk onderzoek werd medio 2018 opgestart, nadat de politie informatie ontving dat de criminele groepering zich bezig zou houden met de handel in verdovende middelen en ketamine. In het onderzoek is gebruik gemaakt van chatgesprekken die gevoerd werden met cryptotelefoons van EncroChat.

Gedurende het onderzoek is bewijs verzameld voor de betrokkenheid van enkele verdachten bij een onderschepte partij van 400 kg cocaïne in een bedrijfsruimte in IJmuiden in februari 2019. Daarnaast wordt de criminele organisatie verdacht van het exploiteren van een drugslab in Drenthe waar methamfetamine werd geproduceerd en van een afvaldumping in Ermelo. Bij het produceren werd gebruik gemaakt van Mexicaanse laboranten.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen