Hit van Mart Hoogkamer schalt door de binnenstad van Hoorn. Maar dan nét even anders. ’Ik ga stemmen’, klinkt het. En de lokale PvdA doet daar een dansje bij

De samen met leerlingen van Dazzling Dance Studios ingestudeerde flashmob is gestart. Helemaal achteraan is nog net PvdA’er Arnold Wegner te zien.

De samen met leerlingen van Dazzling Dance Studios ingestudeerde flashmob is gestart. Helemaal achteraan is nog net PvdA’er Arnold Wegner te zien.© Foto Marcel Rob

Judit de Redelijkheid

In het weekend voor de gemeenteraadsverkiezingen halen de lokale partijen nog een keer alles uit de kast om stemmers voor zich te winnen. En het blijft niet bij flyers uitdelen alleen. Zo waagt PvdA-Hoorn zich in de binnenstad aan een heuse ’flashmob’.

De zomerhit van Mart Hoogkamer is voor de gelegenheid omgebouwd. En daar hoefden maar een paar letters voor te worden veranderd. In plaats van ’Ik ga zwemmen’, klinkt er nu ’Ik ga stemmen’. Waarop de kandidaat-raadsleden van PvdA-Hoorn samen met leerlingen van de Dazzling Dance Studios uit Zwaag hun beste beentje voorzetten.

(Tekst gaat door onder de video)

Naar de politici is het, ondanks hun opvallende rode jassen, overigens wel even zoeken. Zij staan als het dansgeweld losbarst bij de Hema voor helemaal achteraan voorzichtig mee te bewegen met de enthousiaste jonge dansers. ,,Er was hier niet genoeg ruimte”, zegt lijsttrekker Arnica Gortzak, die samen met Lisa Klinkenberg, Youssef Nassiri en Arnold Wegner de partij is komen vertegenwoordigen. Geoefend is er volgens laatstgenoemde wel. ,,Woensdagavond een paar uurtjes”, vertelt Wegner. Hij grijnst. ,,Maar het valt niet mee, hoor. Die kinderen vinden het fantastisch, zij mogen shinen. En wij hobbelen daar achteraan. Gelukkig hebben we meer verstand van politiek.”

(Tekst gaat door onder de foto)

’Wij gaan stemmen’, zingen de leerlingen van de dansschool, terwijl ze hun dansmoves tentoonspreiden.

’Wij gaan stemmen’, zingen de leerlingen van de dansschool, terwijl ze hun dansmoves tentoonspreiden.© Foto Marcel Rob

Op drie locaties wordt het winkelend publiek zaterdagmiddag verrast met de act die onder leiding van choreografe Cheyenne Zadelberg is ingestudeerd. Afgetrapt aan het begin van het Grote Noord, verplaatst het gezelschap zich vervolgens naar de andere kant van die straat.

(Tekst gaat door onder de foto)

De kandidaat-raadsleden met de dames van de dansschool.

De kandidaat-raadsleden met de dames van de dansschool.© Foto Marcel Rob

Op de hoek bij de Nieuwsteeg wordt het kunstje herhaald. Als laatste is de flashmob - de term die gebruikt wordt als een groep mensen plotseling op een openbare plek samenkomt, iets ongebruikelijks doet en daarna weer snel uiteenvalt - te zien op het zebrapad bij de Hema.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het CDA Hoorn deelt flyers uit aan winkelend publiek.

Het CDA Hoorn deelt flyers uit aan winkelend publiek.

,,Het vertrouwen in de politiek neemt af”, geeft Gortzak als motivatie voor het creatieve initiatief van PvdA-Hoorn. ,,Het is noodzakelijk mensen te motiveren om te gaan stemmen.” Om hier een steentje aan bij te dragen heeft de partij net als vier jaar geleden (’Toen was het een groot succes’) dus gekozen voor een flashmob. ,,Het moet uiteraard gezien worden als een algemene oproep voor het winkelend publiek om op 14, 15 of 16 maart te gaan stemmen op een partij naar keuze.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het opvallende busje waarmee de DRP naar de verkiezingsmarkt in Hoorn is gekomen.

Het opvallende busje waarmee de DRP naar de verkiezingsmarkt in Hoorn is gekomen.© Foto Mediahuis

Lachende gezichten levert het steeds drie minuten durende optreden in ieder geval op. Of het ook effect heeft op het opkomstpercentage zal komende week moeten blijken. Ook elders in West-Friesland doen de lokale partijen hun best om op te vallen. Zo is de CDA in Drechterland eropuit getrokken met de trekker. Ze doen daarbij alleen dorpen van de gemeente aan. In Stede Broec heeft de VVD wel een kraampje neergezet op de verkiezingsmarkt in het Streekhof, maar die blijft onbemand. ,,We hebben de afgelopen weken gehoord - en stiekem wisten we dat zelf ook al - dat winkeliers en publiek helemaal geen behoefte hebben aan opdringerige politici tijdens het winkelen”, verklaart lijsttrekker Joey Leeuwinga. ,,Wij gaan daarom de wijken in om daar het gesprek aan te gaan met inwoners.”

De VVD in Koggenland trok bekijks door in plaats van met de gebruikelijke campagnecaravan, nu met een heuse touringcar de dorpen langs te gaan.

Meer nieuws uit West-Friesland