Enkhuizen als proeftuin bijzonder energieproject. Vier miljoen subsidie om via slootwater en bloembollen wijk te verwarmen

Mark Brattinga van de gemeente, Ad Verhage en Martin de Boer van Buurtwarmte bij de kaart met ’proeftuinen’© eigen foto

Tanja Koopen
Enkhuizen

Wat begon als de droom van Enkhuizer Ad Verhage wordt steeds meer realiteit. Zijn project Buurtwarmte Enkhuizen heeft vier miljoen rijkssubsidie voor Enkhuizen in de wacht gesleept.

Enkhuizen is een van de 14 gemeenten in Nederland, die vanuit het programma Aardgasvrije Wijken zijn aangewezen als ’proeftuin’ als het gaat om energietransitie. Zeker nu met de oorlog in Oekraïne is het van levensbelang om ’van het gas af’ te raken.

Met de subsidie wordt de installatie voor warmteuitwisseling en de distributie van warmte van - in dit geval - Karel Bolbloemen - geregeld, evenals het warmtenet en de aanleg van huisaansluitingen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het bedrijf Karel Bolbloemen is de energieleverancier voor straks een hele wijk.© foto mediahuis

Zo’n anderhalf jaar is Verhage nu bezig met Buurtwarmte Enkhuizen, het initiatief om in de wijk Gommerwijk een warmtenet van, voor en door bewoners aan te leggen. In januari tekenden gemeente en coöperatie een intentieverklaring. De subsidie is een flinke mijlpaal.

De provincie heeft twee ton uitgetrokken voor het opstellen van een wijkuitvoeringsplan voor het project Buurtwarmte. Dat zal begin 2023 klaar zijn, waarna een projectteam met de uitvoering start. Volgens Verhage is de kracht van het project dat het snel van start kan. „We hebben veel voorwerk gedaan.” Ook is sprake van grote energiebesparing.

Bewoners

Wat de inmiddels 85 leden tellende coöperatie Buurtwarmte Enkhuizen bijzonder maakt is dat het initiatief niet bij een bedrijf, maar bij de bewoners zelf ligt. Verhage kwam in 2020 in contact met Bert Karel van Karel Bolbloemen. Hij levert een deel van de warmte uit zijn geoogste bloembollen.

(Tekst gaat door onder de foto)

De initiatiefnemers met wethouder Esther Heutink bij de ondertekening van het convenant in januari.© archieffoto

Deze warmte komt uit de bloembollen en wordt met behulp van pompen en warmtewisselaars uit het slootwater gehaald en opgeslagen. In de winter kan het worden gebruikt als energiebron voor zeker tweehonderd huishoudens.

Wethouder Esther Heutink vindt het mooi om te zien hoe ver je uiteindelijk kunt komen met een eerste idee. „Een kleine groep mensen begint ergens aan, ze durven ervoor te gaan en kijk wat het nu gebracht heeft.” Buurtwarmte is een pilot voor de SED en levert kennis en ervaring voor verduurzaming van andere wijken.

Klimaatverandering

Initiatiefnemer Verhage is verheugd over de enorme boost voor zijn project. „Wat begon als een idee, en later een plan werd kan nu misschien wel gerealiseerd worden. Een unieke kans voor bewoners van onze wijk om hun huizen te verduurzamen en zo mee te helpen aan het tegengaan van de klimaatverandering.”

Klaas Petter namens Buurtwarmte: „Dit zegt wel wat over het karakter van ons project, dat de provincie én het Rijk er in geloven. Ik denk dat dit project vooral kansrijk is, omdat er vanuit de wijk heel veel enthousiasme is en dit een bijzondere energiebron is.”

Lees ook: Bloembollen en slootwater om straks 200 woningen te verwarmen

Lees ook: Bewoners Enkhuizen slaan handen ineen voor duurzaamheid: ’Buurtwarmte als alternatief’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen