Meeste mensen met eigen huis duurder uit dan vier jaar geleden; Haarlemmerliede en Spaarnwoude uitzonderingen

In Landsmeer kost een eigen huis meer aan lasten.© Archieffoto

Internetredactie
Amsterdam

Gemeentelijke lasten zijn over de afgelopen vier jaar flink gestegen. Dat weegt mee bij verkiezingen van de gemeenteraad vindt de Vereniging Eigen Huis.

Er zijn uitzonderingen zoals Haarlemmerliede en Spaarnwoude waar de woonlasten daalden, maar vrijwel overal stegen de lasten juist flink. Landsmeer, Noordwijkerhout en Lisse worden specifiek genoemd door de Vereniging Eigen Huis na een woonlastenonderzoek.

De belangenorganisatie constateert dat in 48 gemeenten de woonlasten in vier jaar tijd met meer dan 200 euro zijn gestegen; in acht gemeenten zelfs met ruim 300 euro. Een inwoner met een eigen huis betaalde in 2018 gemiddeld € 664 aan zijn gemeente, in 2022 is dat echter opgelopen tot bijna € 1.050.

Portemonnee

Gemiddeld namen de gemeentelijke woonlasten (de optelsom van ozb, afvalstoffen- en rioolheffing) tussen 2018 en 2022 toe met 16.7%. Huiseigenaren in Landsmeer werden hard in hun portemonnee getroffen: gemiddeld € 353 meer. In Haarlemmerliede en Spaarnwoude daalden de woonlasten met 25%, onder meer door herindeling.

In 14 andere gemeenten steeg de ozb met meer dan 50%, waaronder Noordwijkerhout (nu gemeente Noordwijk, +87%) en Lisse (+61%). In 18 gemeenten, waaronder veel fusiegemeenten, daalde het gemiddelde bedrag aan ozb. Het meest in Haarlemmerliede (nu Haarlemmermeer) met -28% en in Weesp (nu Amsterdam) met -33%.

Niet houdbaar

,,Het huidige systeem, waarbij de ozb een sluitpost is om gaten op de gemeentelijke begroting te dichten, is niet houdbaar”, vindt Karsten Klein van Vereniging Eigen Huis.

,,Huiseigenaren betalen daardoor voor lokale voorzieningen waar alle inwoners gebruik van maken.” De ontwikkeling van de onroerendezaakbelasting is iedere vier jaar een gevoelig punt bij gemeenteraadsverkiezingen. Veel kiezers nemen dit mee in hun stemkeuze.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen