In sportcomplex Beijneshal in worden gevluchte Oekraïners opgevangen, maar de gemeente Haarlem zoekt door. ’Een sporthal heeft niet de voorkeur’

Archieffoto van de Beijneshal.© Henk Geist

Mireille Sneekes
Haarlem

De gemeente Haarlem gaat gevluchte Oekraïners opvangen in de Beijneshal aan het Stationsplein. Dat sportcomplex staat leeg en zal gereed worden gemaakt om tijdelijk vluchtelingen op te vangen.

Dat heeft burgemeester Jos Wienen donderdag tijdens het vragenuur de commissieleden verteld. Daarbij zei hij dat de gemeente nog steeds werkt aan andere locaties. „Hoewel we heel blij zijn dat deze plek is aangeboden als opvangplaats en we er graag gebruik van maken, heeft een sporthal niet de voorkeur. Qua voorzieningen en privacy voor de vluchtelingen is het niet de ideale plek. We blijven dus doorzoeken en richten daarbij onze aandacht op bedrijfspanden en leegstaande kantoorpanden”, aldus Wienen.

De gemeente heeft verschillende locaties op het oog, waar de vluchtelingen voor langere tijd opgevangen kunnen worden, maar meer liet de burgemeester daar nog niet over los. „We weten nog niet welke plekken daadwerkelijk gebruikt kunnen worden, dus het is te vroeg om er nu iets over te delen.”

Veiligheidsregio

Met de opvang reageert de gemeente op het verzoek van het kabinet dat alle 25 veiligheidsregio’s 2000 opvangplekken moeten regelen voor de eerste stroom vluchtelingen uit Oekraïne. Haarlem zit met acht andere gemeenten in zo’n regio. Volgens Wienen gaan die gezamenlijk aan de slag en staan alle gemeenten garant voor hun aandeel. „We pakken tenminste het gevraagde aantal op. Ook hebben we besproken dat we ons richten op zo goed mogelijke opvang. Dat betekent dat we niet op de millimeter gaan kijken welk aantal waar terechtkomt. Goede omstandigheden zijn belangrijker dan iets meer of iets minder vluchtelingen opvangen dan de berekening onder de gemeenten uit onze regio onderling.”

Ook in een sporthal in Rotterdam-Zuid worden Oekraïense vluchtelingen tijdelijk opgevangen. Zij kunnen daar verblijven tot opvangplaatsen voor de langere termijn gereed zijn.© Foto ANP/Marco de Swart

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen