Griepepidemie lijkt in aantocht na loslaten coronaregels

Griepepidemie hangt in de lucht.© ANP XTRA

Annemarie de Jong
Amsterdam

Het aantal mensen met griep neemt flink toe. Een griepepidemie lijkt in zicht, melden onderzoekers van het RIVM en Nivel.

Influenza-experts waarschuwden afgelopen winter al voor een griepepidemie na twee bijna grieploze seizoenen. Lang leek die voorspelling niet uit te komen. Maar de huidige stijging van het aantal grieppatiënten kan wijzen op een naderende griepgolf. ,,Nu veel coronamaatregelen zijn losgelaten hebben we weer meer contact met elkaar”, zegt een RIVM-woordvoerder. ,,Ook de kans op luchtweginfecties, zoals griep, neemt daardoor toe.”

Normaal spreek je van een griepepidemie als er twee weken lang meer dan 58 op de 100.000 mensen hun huisarts bezoeken met griepachtige verschijnselen en minstens 10 procent daarvan het influenzavirus heeft. Deze winter is het lastig vast te stellen of er sprake is van een griepepidemie. Griepklachten lijken erg op die van het coronavirus en veel snotterende en hoestende mensen doen een coronazelftest of gaan naar de GGD-teststraat, en niet naar de huisarts.

Monsters

Sinds november 2021 wordt een deel van de monsters voor Covid-19 uit teststraten van de GGD Amsterdam en Utrecht onderzocht op de aanwezigheid van griepvirussen. Zowel huisartsen, GGD-teststraten, laboratoria, als ziekenhuizen melden dat het aantal mensen met griep stijgt. ,,We blijven de situatie volgen”, zegt de woordvoerder. Officieel loopt het griepseizoen van oktober tot mei. Tijdens de griepgolf van 2017/2018 overleden ongeveer 9.500 Nederlanders. De langste griepepidemie was die van 2014/2015: 21 weken.

Afgelopen week zagen huisartsen ook meer patiënten met hooikoorts en werden er meer mensen met schurft geregistreerd.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen