Bewegend Verleden: de grote brand bij drukker Henkes, 1972

Brand Henkes, 1972.© Collectie Fotopersbureau De Boer Haarlem, Noord-Hollands Archief

Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de brand bij drukkerij Henkes in Haarlem in 1972.

Hij staat te boek als een van de grootste branden ooit in Haarlem. Op 17 juli 1972 verwoest het vuur het honderd meter lange pand van drukker Henkes Holland aan de Oudeweg 147 in de Waarderpolder, een van de grootste en modernste offsetdrukkerijen in Nederland. Schade: zeker 25 miljoen gulden (11.344.505 euro).

Een bewaker van de nachtveiligheidsdienst ontdekt de brand op de filmmontageafdeling. Tachtig brandweermannen van de korpsen Haarlem, Bloemendaal, Haarlemmermeer, Heemstede en Velsen zijn in touw. Vier waterkanonnen worden ingezet. De enorme rook is tot heel ver te zien. Door de wind komt de as tot in Heemstede terecht.

Na zo’n vier uur is de brand meester. Nablussen duurt nog dagen. De eerste etage, met de drukpersen, brandt uit. Beneden ligt het papier. Dat loopt te veel schade op door rook en bluswater. Kortsluiting is waarschijnlijk de oorzaak van de brand. Achteraf trekt de ravage veel bekijks (foto).

(Tekst gaat door onder de foto’s)

Brand Henkes, 1972.© Collectie Fotopersbureau De Boer Haarlem, Noord-Hollands Archief

Brand Henkes, 1972.© Collectie Fotopersbureau De Boer Haarlem, Noord-Hollands Archief

Klaar voor de druk liggen weekbladen als Haagse Post, Elseviers Magazine en het omroepblad van de VPRO. De vraag is of die nog wel kunnen verschijnen. Als personeel een paar dagen later de resten van het verwoeste pand in mag, gaat ze op zoek naar teksten en advertenties die gespaard zijn gebleven.

De bladen verschijnen toch. Dukkerijen in Amsterdam, Haarlem, Utrecht en Rotterdam drukken ze al een dag na de brand. Binnen een dag wordt personeel van Henkes daar onder gebracht.

Lees ook: NDU-dochters helpen Henkes uit de brand, De Telegraaf 18 juli 1972

(Tekst gaat door onder de foto)

Brand Henkes, 1972.© Collectie Fotopersbureau De Boer Haarlem, Noord-Hollands Archief

Het Noord-Hollands Archief heeft filmbeelden van de enorme vuurzee.

(Lees verder onder de video)

Henkes blijkt zeer goed verzekerd tegen brand. Offertes voor nieuwe persen worden de dag na de brand al aangevraagd, en ook voor een nieuw pand.

Lees ook: Het wonder na de brand, Algemeen Dagblad 22 juli 1972

Het loopt echter anders. Er komen gesprekken op gang tussen Henkes en Senefelder uit Purmerend. Ze besluiten verder te gaan onder een nieuwe naam en op 10 oktober van 1972 wordt al gestart met de bouw van een gezamelijke drukkerij: de grootste van Europa.

De fusie verloopt niet zonder slag of stoot. In Haarlem werken 350 mensen bij de drukkerij. Die zijn het lang niet allemaal eens met de overplaatsing naar Purmerend. De grafische bonden roepen in oktober op tot een protestbijeekomst. Een staking dreigt. Een paar dagen later zwicht Henks voor de vakbonden.

Lees ook: Bonden: verhuisregeling Henkes-Holland onvoldoende, NRC Handelsblad 13 oktober 1972

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen