Hou net als in het bedrijfsleven je eigen heidag | column

Marieke Jacobs en Pleuni de Kind.© Foto Ella Tilgenkamp

Marieke Jacobs

In de paskamer van een tweedehandswinkel wurm ik me in een shirtje dat ik zojuist in de kledingrekken vond. Voor de spiegel bekijkt een vrouw zichzelf in een broek met wijd uitlopende pijpen. Met aarzelende blik draait ze heen en weer. Vragend kijkt ze haar man aan, die overduidelijk verplicht de hele dag achter zijn echtgenote aanloopt. Hij geeft een goedkeurend knikje, zij blijft twijfelen.

Terwijl ik de vrouw eindeloos zie dubben over de broek, denk ik opeens terug aan een deelnemer die ik begeleidde, Machiel. Hij vertelde: „Ik ben de afgelopen tien jaar van de ene in de andere baan gerold. Het is me komen aanwaaien en ik realiseer me dat ik nooit zelf bewust heb gekozen.” Ik weet dat Machiel niet de enige is. Gek eigenlijk. Hoe we uren kunnen twijfelen over iets kleins als een kledingstuk en ondertussen ’zomaar’ een andere baan accepteren.

Herkenbaar? Het is zo makkelijk om mee te gaan in de rush van alle dag. Van afspraak naar verplichting hollen en ga zo maar door. Een paar jaar geleden besloten mijn vriend en ik daar verandering in te brengen. We blokten een weekend om stil te staan. Stil te staan bij wat we doen en vooral bij wat we willen doen. Zowel in ons werk als privé. Vanaf die eerste keer staat er elk kwartaal zo’n weekend in onze agenda. Een moment van reflectie en vooruitblikken. Heerlijk vind ik het inmiddels.

Familie en vrienden vragen achteraf vaak grappend wat we nu weer besloten hebben op ons ’beleidsweekend’. En ja, je kunt erom lachen. Maar zeg eens eerlijk: zouden we dit niet een stuk belangrijker mogen maken? Voor organisaties vinden we het heel normaal om op de hei met collega’s na te denken over de toekomst en strategieën. Waarom ook niet voor onszelf?

Tijdens zo’n reflectieweekend neem ik alle vlakken van mijn leven onder de loep. Van werk tot sociale leven en van mijn relatie tot gezamenlijke toekomstplannen. Het is door deze weekenden dat ik besloot om minder te werken en meer vrijwilligerswerk te doen. Omdat ik dat belangrijk vond. Het is door deze weekenden dat ik een streep zette door mijn vorige baan. Omdat ik voelde dat het niet meer paste. En het is door deze weekenden dat ik nu werk doe waar ik helemaal achter sta en me energie en voldoening geeft.

Zonder deze weekenden was ik nu nog steeds veel te druk bezig met de paden van andere mensen te bewandelen. Kortom: het helpt om authentieke keuzes te maken en een eigen route uit te stippelen. Ook als dat spannend is. Drie keer raden wat er voor volgend weekend op de planning staat... Juist, een eigen heidag!

O ja, ik heb dat tweedehands shirtje gekocht. Eerlijk is eerlijk: pas nadat ik een tijdje voor de spiegel heb staan draaien.

Betekenisbaan

Pleuni de Kind en Marieke Jacobs helpen mensen op weg naar een loopbaan met maatschappelijke relevantie. Dat doen ze via hun bedrijf betekenisbaan.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.