Tweeling Roxy en Salomon maakt vredesmuur in de bollenschuur van hun opa uit protest tegen de oorlog in Oekraïne. En de opbrengst van de koekjes gaat naar het Rode Kruis

Salomon (l) en Roxy Vis met op de achtergrond de ’vredesmuur’.© Foto Judith van den Berg

Winnie van Galen
Breezand

De kleuren van de Oekräinse vlag zijn te zien, net als een vredesteken en de woorden peace en love. Eromheen bloemen in vrolijke kleuren en hartjes. De ’vredesmuur’ is geschilderd uit protest tegen de oorlog die Rusland in Oekraïne is begonnen, vertellen Roxy en Salomon Vis, een tweeling van 12 jaar uit Schagen.

De muurschildering is gemaakt in de bollenschuur van hun opa die iets vrolijks op de witte wand wilde. Vanwege corona ging de jaarlijkse Lentetuin in Breezand niet door waardoor de telers op het dorp een alternatief bedachten: een mini-lentetuin op het eigen bedrijf.

De plannen voor de muurschildering werden bedacht toen de oorlog in Oekraïne nog niet was uitgebroken. Daarna veranderde alles, vertelt Roxy die spontaan besloot koekjes te bakken en die te verkopen in opa’s schuur van PowerFlower aan Balgweg 47 in Breezand.

De opbrengst gaat naar het Rode Kruis die het bestemt voor noodhulp aan Oekraïners. De eerste twee dagen haalde de tweeling ruim vierhonderd euro op. Salomon: ,,Wat ik het ergste vind van de oorlog? Dat de Russen de kerncentrale hebben aangevallen en Kiev omsingeld is.’’ Roxy is het met haar broer eens en vult aan ’dat ze het erg vindt dat de Russen niet weten wat er speelt en er in Rusland door de machthebbers zoveel nepnieuws wordt verspreid.’

Hoe dan ook, zondag verkopen ze in ieder geval nog koekjes. Hoe meer geld er voor het Rode Kruis binnenkomt hoe beter. En de bezoekers die in opa’s schuur komen zijn zeer te spreken over de muurschildering. ,,Ze vinden het allemaal mooi,’’ zegt Roxy.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.