Fakkeltocht door Zaandam om steun te betuigen aan Oekraïense bevolking

Foto ter illustratie.© Archieffoto United Photos/Toussaint Kluiters

Robert Jan van der Woud
Zaandam

Fakkels voor Vrede en de gemeente Zaanstad organiseren zondagavond 6 maart een fakkeloptocht door Zaandam om steun te betuigen aan de Oekraïense bevolking. Ook burgemeester Jan Hamming van Zaanstad loopt mee.

De deelnemers verzamelen zich vanaf 19 uur bij het stadhuis waar de optocht om 19.30 uur vertrekt, om via de Russische Buurt naar de Dam te lopen. Als afsluiting wordt het standbeeld van Czaar Peter blauw-geel uitgelicht, in de kleuren van de Oekraïense vlag. De kleuren van Oekraïne staan op die manier symbool voor de Zaanse steun aan de bevolking van Oekraïne in deze moeilijke tijd. Burgemeester Hamming zal daar kort het woord voeren.

,,Solidair zijn met de bewoners van Oekraïne, daar gaat het om’’, zegt Gerrit Gelderman van Fakkels voor Vrede. ,,De beelden die we uit het oosten van Europa krijgen zijn hartverscheurend”, vult burgemeester Hamming aan. ,,Wat ik merk is dat in heel Zaanstad mensen zich verbonden voelen met het lot van de Oekraïense bevolking. Mensen willen helpen en ze willen hun steun uiten. Met deze tocht willen wij laten zien, aan alle Oekraïeners in Nederland en daarbuiten: wij staan om jullie heen.”

Wie mee wil lopen, kan vanaf 19 uur terecht op het Stadhuisplein voor het stadhuis. Er is een klein aantal fakkels beschikbaar, maar deelnemers kunnen ook zelf een fakkel meenemen. Aan het einde van de tocht is de mogelijkheid om gele en/of blauwe bloemen neer te leggen bij het standbeeld van Czaar Peter.

Komende week wordt ook de Bullekerk blauw-geel uitgelicht.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.