Cindy en Elise hebben er plots een fulltime vrijwilligersbaan bij. ’Waar een klein eiland als Texel groot in is’

Yvonne de Jong, Cindy Kaak en Elise de Kreij op het inzamelingspunt in de Gravenstraat in Den Burg.© Foto Gertha Wessels

Astrid Witte
Den Burg

Cindy Kaak en Elise de Kreij hebben er op Texel onverwachts een fulltime vrijwilligersbaan bij gekregen. „Na het zien van de nieuwsberichten over de oorlog in Oekraïne begon het te kriebelen om iets te doen, maar ik wist niet goed hoe en of ik er wel tijd voor had”, vertelt Cindy.

„Toen ik op Facebook zocht of er al een inzamelingsactie voor de vluchtelingen werd georganiseerd, reageerde Elise. We kennen elkaar van vroeger.”

Elise: „Het idee was om samen iets kleins op te starten, maar binnen een kwartier na ons oproepje werden we overladen met berichten. Of er al een inzamelpunt was waar mensen spullen kwijt konden. Voordat we onze eigen Facebookpagina begonnen, wilden we het goed georganiseerd hebben. Je wil niet met loodsen vol spullen zitten, zonder dat het weg kan.”

Vervoer regelen

Na dagenlang veel bellen en wachten hebben de dames het voor elkaar. Het bedrijf Steltenpool Bolbloemen B.V. uit Wieringerwerf organiseert al een actie waarbij vervoer geregeld is richting het grensgebied van Oekraïne. De ingezamelde goederen van Texel kunnen daarbij ook meegenomen worden.

Een paar Texelse bedrijven verzorgen het transport richting Wieringerwerf. „Vervolgens wilden we echt de hoognodige spullen inzamelen”, aldus Elise. „We hebben daarvoor geïnformeerd bij contacten aan de overkant die familie in het gebied hebben en bij mensen van hulporganisaties.”

Zo is er vooral behoefte aan babyvoeding, luiers, babydoekjes, kruiken, ehbo-artikelen en batterijen. Kleding, speelgoed en knuffels zamelen de vrijwilligers niet in. Intussen is er in ieder dorp een inzamelingspunt geregeld. Elise: „We worden heel goed gesteund door de Texelse ondernemers door middel van het beschikbaar stellen van ruimte. Sommige ondernemers doneren ook zelf.” Cindy: „Zo zie je weer waar een klein eiland groot in is.”

Pittige klus

Dat de actie een succes is, valt niet te betwijfelen. Er worden door Texelaars massaal producten naar de inzamelingspunten gebracht. Elise: „Mensen kijken op zolder wat ze nog hebben aan kruiken en dekens. Jong en oud komt doneren.” Cindy: „Zo kwam er een oudere man binnen met een tasje met verbandmiddelen. Hij was bang dat het niet genoeg was, maar we zijn al blij met een pakje pleisters.”

De dames verwachten dat na de publiciteit in de media het inleveren van goederen in het weekend helemaal losgaat. Maar ondanks de voldoening die de actie geeft, is het een behoorlijke kluif om te organiseren. „Het is echt een fulltimebaan en dat heb ik lichtelijk onderschat”, geeft Elise toe. „De telefoon gaat dag en nacht door en we zijn van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezig. We hebben allebei kinderen, maar die begrijpen het gelukkig wel. Ze kijken ook naar het jeugdjournaal en vinden dat we moeten helpen. Volgende week pakken we het huishouden weer op en nu leven we even op poffertjes en patat.” Cindy: „En voor de kinderen lekker veel tablettijd.”

Gelukkig kregen de dames in korte tijd hulp aangeboden van vijf vrijwilligers. Elise: „Zonder hen hadden we het niet gered. Cindy en ik doen de organisatie, maar de rest werkt net zo hard mee. We willen ons maximaal een week vol inzetten. Het is nu actueel, nu moeten we knallen. Daarom duurt de actie tot zondagmiddag 14.00u. Maandag gaat het op transport.”

Ophalen

Wie spullen wil doneren, maar die zelf niet kan brengen, kan een beroep doen op de vrijwilligers. In nood halen ze de goederen op. Meer informatie over de actie op de Facebookpagina ’Texel helpt Oekraïne’.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.