Spaarne Gasthuis en huisartsen in actie voor oorlogsslachtoffers. ’Deze spullen zijn daar heel hard nodig’

De truck bij Spaarne Gasthuis wordt volgeladen.

Jacco van Oostveen
Haarlem

Een bus vol met medische hulpgoederen uit het Spaarne Gasthuis vertrekt dit weekend naar Oekraïne. Intussen zamelen huisartsen in deze regio medicijnen in voor bewoners van het door oorlog getroffen land.

Volgens Marloes Bosman, assortimentscoördinator in het ziekenhuis, zijn tal van medewerkers al de hele week bezig om spullen te verzamelen en klaar te maken voor de reis naar Oekraïne.

„Maandag kwamen diverse verpleegkundigen en artsen naar ons toe, met de vraag wat we als Spaarne Gasthuis kunnen doen voor Oekraïne. Vorig jaar zijn we gestart met de commissie Tweede Kans, die vanuit onze duurzaamheidsgedachte als doel heeft afgeschreven of overbodige medische hulpgoederen en apparatuur een tweede kans te geven, bijvoorbeeld in arme landen of conflictgebieden. Nu zet een grote groep collega’s zich al de hele week in voor Oekraïne.”

Tekst gaat verder onder de foto

Medische hulpgoederen op weg naar Oekraïne.© Foto’s Spaarne Gasthuis

De bus wordt volgeladen met medische hulpgoederen als beschermjassen, verbandmateriaal, handschoenen en mondmaskers, maar ook brancards, apparatuur en instrumenten die in het conflictgebied ingezet kunnen worden bij operaties.

„Deze hulpmiddelen zijn nog van uitstekende kwaliteit, maar het kan dat wij ze op bepaalde afdelingen niet meer nodig hebben, omdat er bijvoorbeeld vanwege de strenge wet- en regelgeving nieuwe apparatuur moest worden aangeschaft. Onze medewerkers worden ook echt uitgedaagd om te kijken naar circulariteit. Van welke spullen kunnen we afstand kunnen doen, zodat we die aan goede doelen kunnen schenken? Deze spullen zijn in Oekraïne heel hard nodig.”

Voor deze actie werkt het ziekenhuis samen met de stichting Oekraïne heeft hulp nodig, die weer in nauw contact staat met het Rode Kruis in het conflictgebied. Zo weet het Spaarne Gasthuis precies aan welke hulpgoederen extra behoefte is, zoals apparatuur die gebruikt wordt voor elektrochirurgie. In totaal gaan er dertig van deze apparaten, die zorgen voor betere snijranden en minder bloedverlies bij een operatie, richting het conflictgebied.

Tekst gaat verder onder de foto

Ook medische apparatuur gaat naar Oekraïne

Bosman: „We hebben toevallig al zeven jaar een nauwe samenwerking met deze stichting. Het is mooi dat we nu extra kunnen helpen. Op dit moment draaien medewerkers overuren om alle attributen in de opslag te controleren en klaar te maken voor vertrek. Ik verwacht zeker niet dat dit het laatste transport zal zijn.”

Medicijnen

Ook diverse huisartsen in de regio’s zetten zich in voor Oekraïne. De stichting Artsenhulp voor Oekraïne roept apothekers en andere huisartsen in de regio op medicijnen die zij niet langer gebruiken aan de actie te doneren. „Deze medicijnen moeten nog minstens drie maanden houdbaar zijn, niet opengemaakt zijn en niet in de zon hebben gelegen”, zegt Jacques de Milliano van de stichting. Volgens de Haarlemse huisarts loopt de actie goed. „We krijgen donaties uit het hele land. De eerste lading goederen is al op weg. De medicatie gaat zowel naar het conflictgebied als naar de opvanglocaties in Polen.”

De stichting heeft een verzamelpunt in Noordwijk, maar apothekers en huisartsen kunnen de dichte doosjes medicijnen ook naar huisartsenartsenpraktijk van De Milliano aan de Nassaulaan 25 brengen. De initiatiefnemers zijn inmiddels zo druk met hun actie, dat zij particulieren afgeraden medicijnen naar de verzamellocaties te brengen.

Meer informatie over de actie is te vinden op artsenhulpvooroekraine.nl Op deze website staat ook een lijst van medicijnen waar met name behoefte aan is, zoals pijnstillers, antibiotica en zalfjes tegen brandwonden.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen