Zoektocht naar tweeduizend opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen in Noord-Holland Noord. Van zolderkamer tot vakantiehuis, alle opties voor onderdak zijn welkom

De eerste Oekraïense vluchtelingen zijn al in Nederland gearriveerd.© Foto ANP/Marco de Swart

Martijn Gijsbertsen
Alkmaar

Vakantiehuizen, hotels, in onbruik geraakt vastgoed, lege sporthallen, ongebruikte kamers en zolders bij particulieren, B&B’s plus accommodaties voor arbeidsmigranten. De zestien gemeenten in Noord-Holland Noord zoeken naar allerlei mogelijkheden voor opvang van tenminste tweeduizend vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde Oekraïne.

„Er is een gigantische energie en enorm draagvlak onder burgemeesters om met deze opdracht van het kabinet aan de slag te gaan. Zij zullen met elkaar en ons keihard de handen uit de mouwen steken en alle noodzakelijke steun bieden”, stelt Krishna Taneja, directeur van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Spoedoperatie

De regionale rampen- en crisisorganisatie is - net als de 24 andere veiligheidsregio’s elders in Nederland - belast met de coördinatie over deze spoedoperatie. Er moeten in Noord-Holland Noord bliksemsnel duizend slaap- en verblijfsplekken voor Oekraïners worden aangewezen en in een later stadium nog eens duizend.

„Of het daarbij blijft, valt te bezien en is heel onduidelijk. De aantallen kunnen best hoger worden. Voor nu worden wij voor die tweeduizend plaatsen verantwoordelijk gesteld. Er wordt verwacht dat vijf tot zeven miljoen burgers vanuit Oekraïne richting Europa op de vlucht slaan. Een tot twee miljoen zijn de grens al over. Daarvan komen onherroepelijk ook groepen, met name moeders en kinderen, op ons land af. Wij willen en gaan deze mensen zo goed mogelijk helpen. Daar hebben zij recht op en daar staan wij tenslotte ook voor”, aldus Taneja.

„Wat nu in Oekraïne gebeurt, raakt iedereen en wil eigenlijk niemand. Toch vindt het plaats. Omdat dit verder gaat dan tijdelijke crisis- of noodopvang - het verblijf van Oekraïense vluchtelingen kan best lang duren, ik heb niet de illusie dat Rusland zich snel terugtrekt - moeten we voortvarend huisvesting en onderdak creëren. We hopen op geleidelijke plaatsing, maar de situatie kan ineens best minder goed beheersbaar worden wanneer de aantallen verder oplopen.”

Volgens de directeur van de veiligheidsregio zijn tot dusverre in alle gemeenten in Noord-Holland Noord ’aanbiedingen gedaan’. „Wie ruimte beschikbaar heeft, kan dat het beste bij de eigen gemeente melden. Alle opties zijn welkom. Lokaal wordt bekeken hoe de opvang het beste kan worden verzorgd. Wij adviseren en ondersteunen, treffen voorbereidingen voor de manier waarop vluchtelingen onderwijs, zorg, andere sociale voorzieningen en eventueel werk kunnen worden geboden.”

Echtgenoten

„Je krijgt mogelijk te maken met personen die getraumatiseerd zijn doordat zij hun echtgenoten, zonen en vaders achter hebben moeten laten. Daar moet je ook oog voor hebben. We zullen ons prominent op de opvang richten, maar er komt meer bij kijken dan dat alleen.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.