Groot en klein afval langs het wad op Wieringen. Dus komt er een opschoondag

Voor de schoonmaakactie op Wieringen werkt Staatsbosbeheer samen met werkgroep Schorriemorrie en met de gemeente Hollands Kroon.© Foto aangeleverd

Marja van Spaandonk
Hippolytushoef

De stormen hebben hun sporen achtergelaten langs het wad. Naast het aangespoelde wier en schelpen is er op veel plekken ook groot en klein afval aangespoeld. Op 12 maart wordt met de opschoondag een flinke slag gemaakt in in het opruimen bij de hoogwatervluchtplaats Het Normerven bij Hippolytushoef.

Staatsbosbeheer organiseert dan van 9.30 tot circa 12.00 uur een opschoonactie langs het wad op Wieringen. Zo kunnen de vogels op het Normerven afvalvrij het broedseizoen in gaan.

Hoogwatervluchtplaats

© Foto aangeleverd

Het Normerven is een belangrijke hoogwatervluchtplaats voor vogels die voedsel zoeken op de nabije waddenplaten Breehorn en Balgzand. Bij hoogwater komen hier duizenden vogels rusten: de scholekster, kluut, rosse grutto en kanoet, maar ook de wulp, bontbekplevier, bonte strandloper en soms de kleine strandloper. In de nazomer zijn hier ruiende bergeenden en lepelaars waar te nemen en ’s winters ook rotganzen.

Het Normerven is een kwelder, een begroeide buitendijkse landaanwas die bij een gemiddeld hoogwater niet meer onderloopt. Rondom deze kwelder zijn dammen aangelegd tegen de interse stormen en hoge golven. Zo blijft de kwelder een dynamisch landschap waar ook kustvogels broeden.

Voor de schoonmaakactie op Wieringen werkt Staatsbosbeheer samen met werkgroep Schorriemorrie en met de gemeente Hollands Kroon.

Aanmelden

Iedereen vanaf 8 jaar is welkom om mee te helpen. Het is wel belangrijk dat deelnemers in redelijke conditie zijn en dat regelmatig bukken geen probleem is. Vrijwilligers die mee willen helpen om samen met de boswachters de natuur weer een stukje schoner te maken, kunnen zich aanmelden door een e-mail te sturen aan de boswachter via m.folkertsma@staatsbosbeheer.nl.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.