De eettafel staat op zijn kant en de stoelen staan boven: Krista’s huis staat vol met hondenvoer, luiers en eten voor Oekraïne

De eettafel staat op zijn kant, want er is geen plek meer voor.© Foto Mediahuis

Monique Bankras
Wognum

De eettafel staat op zijn kant en de stoelen zijn naar boven verplaatst. Krista Leussink dacht een paar dozen met spullen voor Oekraïne in te zamelen, maar had niet verwacht dat haar huiskamer heel snel vol zou staan met hondenvoer, luiers, eten en kleding.

Om de haverklap staan mensen bij Krista aan de Parelgras in Wognum voor de deur. Is ze even weg, dan plakt ze een briefje op de deur en treft ze bij terugkomst spullen in de tuin aan. Koffers en sporttassen vol brengen West-Friezen langs. „Er kwam een auto voorrijden: ’Heb je ook behoefte aan dierenvoer?’ Ik gaf aan dat dit het geval was. Bleek de hele auto volgeladen te zijn!”

(Tekst gaat door onder de foto)

Een duidelijke aanduiding op de voordeur bij Krista.© Foto Mediahuis

Er komen mensen boodschappentassen vol nieuwe spullen doneren en sommigen geven geld. „Ik ben bij het Kruidvat geweest en heb voor ruim honderd euro verzorgingsproducten gehaald. Daar hoorde ik dat ik al de vijfde of zesde was die voor Oekraïne inkopen deed.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Het huis van Krista veranderde in een opslagplaats.© Foto Mediahuis

Tot zondag kunnen mensen doneren en wordt het een beetje behelpen in het huis van Krista. „De actie is een beetje uit de hand gelopen”, zegt ze. Het sorteren van spullen is een dagtaak. Babyspullen in de ene doos, etenswaren in de andere. „Maar het is voor het goede doel.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Opnieuw zet Krista een doos vol spullen in haar woonkamer.© Foto Mediahuis

Krista heeft geen vrienden of familie in Oekraïne. Ze is wel veel bezig met de situatie daar, net als haar kinderen. „Die vragen dan: ’Mama, komt het ook hier?”

Ze heeft een menstruatiekastje in haar voortuin staan en daar zetten mensen ook producten in, zoals luiers en verzorgingsproducten die langer blijven staan. „In Oekraïne hebben ze deze producten nu harder nodig en ik besloot om die in een doos in te pakken. Wij komen wekelijks in de Poolse supermarkt in Wognum en kregen daar te horen dat zij een busje ter beschikking hebben en ook spullen verzamelen. Zo ben ik ook oproepjes gaan plaatsen voor spullen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Krista kocht voor ruim honderd euro producten bij Kruidvat.© Foto Mediahuis

De Wognumse dacht eind van de week een auto vol richting de supermarkt te brengen, maar dat loopt even anders. „Ik denk dat ik inmiddels wel acht of negen keer moet rijden. De bus komt nu hier naartoe.”

Poolse supermarkt

In Dorotka Supermarket in het winkelcentrum in Wognum staan volle vuilniszakken en dozen naast de voorraad in het magazijn. Eigenaresse Dorota Procak vindt het heel bijzonder. „De Poolse overheid doet niets, maar de mensen doen heel veel. Ook Nederlanders hoor, zij brengen ook spullen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Kleding is er nu genoeg gebracht. „Pampers, babymelk, schoon ondergoed, dierenvoer, toiletartikelen, douche- en menstruatieproducten zien we nog wel graag.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Dorota woont zelf in Midwoud, maar maakt zich zorgen om haar familie in Polen. „Ze wonen meer bij de Duitse grens, maar Poetin is een crazy man. Er was gisteren een vrouw uit Oekraïne in de winkel. Ze vroeg of wij hier spullen konden inzamelen, ze wist niet dat we dat al doen. Daar was ze heel blij mee. Ze is verdrietig om de situatie in het land waar haar vader en moeder wonen, moest bijna huilen.”

Ook bij andere Poolse supermarkten in de regio worden spullen ingezameld, zoals bij SuperSam in Zwaag. „Eind van de week gaat alles naar de grens”, weet Dorota. „Poolse mensen doen dat. ’For free.’

Lees hier meer over de oorlog in Oekraïne

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen