Toch herdenking bij Hannie Schaftmonument op Westzijde in Zaandam

Kinderen leggen in 2016 bloemen bij het monument.© archieffoto Dirk Jongejans

Frans van den Berg
Zaandam

Op 8 maart legt de werkgroep Hannie Schaft-Herdenking 8 maart op Internationale Vrouwendag om 11 uur bloemen bij het monument in de Westzijde bij nr. 39 in Zaandam

Eerder liet het 4 en 5 mei Comité Zaanstad weten vanwege de coronamaatregelen geen officiële herdenking te houden. Inmiddels zijn de coronamaatregelen vervallen en is iedereen vrij om een hulde te brengen aan Hannie Schaft en aan alle Vrouwen in Verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De werkgroep doet dat dus. Het thema voor dit jaar is ’Vrijheid in Verbondenheid’. ,,Wij veroordelen de oorlogsagressie van president Poetin in Oekraïne en willen op deze Internationale Vrouwendag onze steun betuigen aan de vrouwen van Oekraïne’’, laat de werkgroep weten.

Wel was al bekend dat de scholieren van de Hannie Schaftschool eveneens om 11 uur aanwezig zijn en zoals gebruikelijk bloemen leggen bij het door de school geadopteerde monument. Daarna gaat de werkgroep op dinsdag 22 maart met de scholieren naar de Eerebegraafplaats in Overveen, waar Hannie Schaft is herbegraven. In de duinen van Overveen werd ze indertijd ook door de Duitsers geëxecuteerd. Overigens is het monument op de Westzijde niet alleen voor Hannie Schaft, maar ook voor haar verzetsvriend Jan Bonekamp.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.