Zo’n 500 jonge boompjes gratis uitgedeeld aan inwoners Zuidoostbeemster

Blije gezichten op de bomenuitdeeldag in Zuidoostbeemster.© Foto Pascal Fielmich

Daan Keijzer
Zuidoostbeemster, Oostzaan

Enkele honderden jonge boompjes vonden zondag een nieuwe eigenaar in Zuidoostbeemster. Het initiatief van organisatie Meer Bomen Nu kon op veel enthousiasme rekenen.

Tussen 10 en 12 uur ’s ochtends werden de kleine beuken, berken, wilgen, walnoten en eiken gratis uitgedeeld aan inwoners die zich daarvoor hadden aangemeld. Meer Bomen Nu probeert door het hele land zoveel mogelijk bomen te planten om de opslag van CO2 en de biodiversiteit te vergroten. De organisatie mikt deze winter, samen met vrijwilligers, boswachters en groenbeheerders, op 1 miljoen stuks.

(Tekst gaat door onder de foto)

Daniël Oudejans uit Warmenhuizen met zijn nieuwe aanwinst.© Foto Pascal Fielmich

„Sommige mensen namen één boom mee, anderen enkele tientallen”, vertelt woordvoerder Anneke Wienema. „Het was boven verwachting druk. Ik denk dat er zeker tussen de 400 en 500 bomen zijn uitgedeeld.”

De jonge boompjes waren in het najaar gezaaid bij onder meer het Beemster Arboretum, en zijn gemiddeld 0,5 tot 1,5 meter groot. Ze hebben nauwelijks kluit en moeten daarom zo snel mogelijk op hun definieve plek worden geplant.

Op zaterdag hield Meer Bomen Nu een oogstdag in het Twiske. Aan de Zuiderlaaik in Oostzaan haalden vrijwilligers ongeveer 285 kleine bomen uit de grond om ze naar meer kansrijke plekken te verplanten.

Lees ook: Bewoner Kanaaldijk in Purmerend over kapdebacle: ’Juridische stappen na onterechte kap van bomen’

Lees ook: De mooiste boom van Wormerveer is niet meer, storm Corrie gaf laatste zetje. Gladoren kijken vol nostalgie terug: ’Ik voel echt verdriet door me heen gaan’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.