Helemaal los met live muziek, feelgood seniorentheater, circus en poppenspel: dit zijn de 10 tips voor activiteiten in de regio

1 / 2
Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Circusschool Tefredo

Leer jongleren, koorddansen, als clown op een eenwieler fietsen en laat je kunsten zien in de piste tijdens de open dag van Circusschool Tefredo op 26 februari van 13 tot 15 uur op basisschool De Kring aan de Koornlaan in Alkmaar. Er zijn ook demonstraties van de Tefredo-artiesten. Bij Circusschool Tefredo leren kinderen circusdisciplines, om een eigen circusvoorstelling te maken. Toegang: gratis. Meer informatie: info@tefredo.nl.

Feelgood voor senioren

Margot Koopman wilde een voorstelling met én voor ouderen maken en stelde daarbij de vragen: ’wat te doen met twee miljoen?’ en: ’hoe belangrijk is familie voor je?’. Het resultaat is de theatervoorstelling Hij Valt, te zien op 27 februari en 6 maart om 15 uur bij Artiance. Het verhaal kwam tot stand door gesprekken met senioren in Alkmaar. Een interactieve feelgood-voorstelling, waarbij het publiek ’de familie’ van de spelers vormt en meedenkt over ’wat nou werkelijk van waarde is’, onder het genot van een high tea. Entree: € 9 (incl. koffie/thee), via: www.artiance.nl/agenda.

Bunch of Barrels

De band Bunch of Barrels treedt 27 februari vanaf 14 uur op in De Brink in Obdam. De band neemt het publiek mee op een muzikale reis door de jaren ’60 en ’70 van de popmuziek. Ook worden projectiebeelden vertoond uit die tijd. Bunch of Barrels brengt bekende songs in akoestische setting met gitaren, bluesharp, percussie, accordeon, viool en meerstemmige vocalen. Kaarten 12,50 euro via: debrinkobdam.nl.

Mannen van Naam

Een reeks museumconcerten gaat vanaf 27 februari van start in museum Nic Jonk in Grootschermer. De 27e trapt het museum om 16 uur af met de Mannen van Naam. Zanger en gitarist Tom Smulders vertelt het oude verhaal van De Duivelsbrug, die door de mannen i.s.m. regisseur Dick Hauser werd verbouwd. Over onmogelijke liefde, met eigen humoristische toevoegingen. De Mannen van Naam zijn drie muzikanten die eerder te zien waren in de ’pretpop en theaterband’ Pater Moeskroen. Enree: € 20 (incl. bezichtiging museum). Reserveren: info@nicjonk.nl

Wil je de voorstelling al eerder zien? De Mannen van Naam treden op 25 februari op in Cultuurkoepel Heiloo. Kijk op: www.cultuurkoepelheiloo.nl.

Franse literatuur

De Alliance Française Alkmaar organiseert op dinsdag 1 maart om 19.30 uur een literatuuravond met Pierre Pascal Bruneau in de bibliotheek in Bergen. Hoe kies je een goed Frans boek? Bruneau, literatuurkenner en oprichter van de Franse boekhandel ’Le Temps Retrouvé’ in Amsterdam, gidst je door een aantal schrijvers en boeken. Na afloop is het mogelijk om boeken te kopen. Aanmelden verplicht, via www.alliance-francaise.nl/alkmaar.

Theater aan de Kim stopt

De laatste voorstellingen in het kleine jeugdtheater de Kim in Schoorl zijn op 25, 26 en 27 februari te zien. Hierna sluit het theater op 1 maart na zes jaar voorgoed de deuren. Voordat het theater plaatsmaakt voor nieuwbouw, is er een theaterfestival met voorstellingen voor de hele familie. Poppenspeler Ila van der Pouw staat bekend om haar beeldend theater en brengt op vrijdag om 11 en 13.30 uur de voorstelling ’Ei met een staartje’ (4+). Op zaterdag komt Hakim ’Op zijn best’ naar het theater en voor volwassenen is er Dupa Paiva met ’Bruce Marie’ (18+). Zondag speelt Ila van der Pouw ’Tarzan’ (6+). Info en reserveren: www.theateraandekim.nl.

De Kapberg 50 jaar

Vier het 50-jarig jubileum van galerie De Kapberg in Egmond aan den Hoef mee en bezoek de tentoonstelling van Rob Verkerk en Michiel Hertroys. Verkerk laat zich inspireren door figuratieve schildertradities met eeuwenoude stillevens, interieurs en doorkijkjesvormen. Hertroys laat werk zien met o.a. grote vellen lompenpapier waarop hij ritmisch en met Chinese inkt tekens plaatste. De expo is van 18 februari t/m 27 maart te zien op vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 17 uur. Meer info: galeriedekapberg.nl.

Live muziek in de regio

Het gaat los met live muziek in de regio dit weekend. Naast Bunch of Barrels in Obdam, is er ook op andere plekken voor ieder wat wils. Zoals in de Taverne in Bergen, waar op 27 februari om 15 uur de band ’Makelove’ speelt. Op 26 februari vanaf 17 uur speelt drietal Dizzy in café de Pilaren, met ’pop-pareltjes’ uit de jaren 60, 70 en 80. Zin in een volledig concert? Ga dan 26 februari naar Podium Victorie voor New Cool Collective (zie foto). Deze 8-koppige band komt met zijn nieuwe plaat ’Yunikōn’ en brengt een mix van jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo. Een avond die ’swingt als een beest’.

Comeback Kid Soundos

Comedian, actrice, covergirl, tafeldame en ’roastkoningin’ Soundos El Ahmadi staat 25 februari om 20.30 uur in Theater de Vest. Ze is ’een luis in de pels van racisten en populisten’, maar ook de eerste Nederlandse vrouw met een Netflix Special. Harder werken, zichzelf blijven en beter worden, dat is wat ze doet. Nu is ze terug in het theater, met ’Comback Kid’. Toegang: € 18,50 (incl. drankje en garderobe).

IHMS concert

International Holland Music Sessions (IHMS) brengt op 2 maart om 20.30 uur in de Ruïnekerk in Bergen een concert met violiste Tosca Opdam en de Amerikaans-Russische pianist Anthony Ratinov.

De twee muzikanten hebben zich op jonge leeftijd bewezen met (internationale) prijzen in competities. Opdam speelt werken van Elgar, Ravel en de Nederlandse componist Robin de Raaff. Ratinov speelt enkele Études-Tableau van Rachmaninoff en de oorspronkele pianoversie van Moesorgski’s ’Schilderijen van een tentoonstelling’.

Meer informatie is te vinden op IHMS.nl.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.