Zaanstad doet te lang over registratie van boten. ’Nummer op boot moet er nu eindelijk komen’

Een wijk- en wateragent op controle.© Archieffoto Mediahuis

Van onze verslaggever
Zaanstad

Het getreuzel met registratie van boten voor de pleziervaart is genoeg geweest, vinden D66 en DZ. De twee partijen willen dat er per direct iets gebeurt.

Er wordt nu vijftien jaar gepraat over een registratie van plezierbootjes. Nog langer wordt er geklaagd over de vaak jonge schippers die met een noodvaart door natuurgebieden varen en daarmee de wallenkant vernielen en de leefomgeving van watervogels verstoren. In Wormerland is zo’n registratie er al lang, maar in Zaanstad komt het niet van de grond.

Een registratienummer dat zichtbaar op de boot staat, maakt het een stuk eenvoudiger om de waterpiraten te beboeten. Vanaf de weg is de overtreding te zien en kan geregeld worden dat de dader zijn straf krijgt. Nu moeten handhavers er met een eigen boot achteraan. Dat leidde in het voorjaar van 2020 toch tot 52 boetes.

Volgens Rob Karst (D66) en Jos Kerkhoven (DZ) kan Zaanstad aanhaken bij het bestaande systeem van Wormerland of bij een registratie die de provincie ontwikkelt samen met watersportorganisaties. De twee willen van burgemeester en wethouders weten waarom zij niet voor een van die oplossingen kiezen.

Registratie is ook in het voordeel van watersporters, stellen zij. Het is namelijk ook meteen het eigendomsbewijs dat zij nu niet hebben.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.