Purmerendse toelage voor student met medische beperking omhoog

Er komt meer geld voor studenten in Purmerend met een medische beperking.© Archieffoto

Robert Jan van der Woud
Purmerend

Er komt meer geld voor studenten in Purmerend met een medische beperking. De gemeente past de regels aan omdat er landelijk meer geld beschikbaar wordt gesteld voor deze groep studenten.

GroenLinks vraagt al een tijdje aandacht voor deze vergeten groep. Die komt in Purmerend in aanmerking voor een extra toelage van 324 euro per halfjaar. Een compensatie omdat ze door hun beperking vaak geen bijbaantje kunnen nemen als aanvulling op hun studietoelage. Ze komen er in Purmerend bekaaid af, vindt raadslid Carla Brocken. De gemeenten mochten tot nu toe zelf de hoogte van de bijdrage vaststellen, tot een bedrag van 300 euro per maand.

Die regeling verandert nu: het Rijk verplicht de gemeenten om voor studenten met een beperking van 21 jaar en ouder een bedrag van 300 euro per maand beschikbaar te stellen. Voor invalide studenten onder de 21 geldt een normbedrag van 150 euro per maand.

Volgens wethouder Mario Hegger wordt het bedrag verhoogd naar de door het Rijk bepaalde norm. Hij verwacht niet dat dat een rib uit het lijf betekent voor de gemeente Purmerend. Vorig jaar maakten welgeteld negen studenten met een beperking gebruik van de regeling.

,,Het zullen er in de nieuwe situatie geen duizenden zijn’’, aldus de wethouder. De gemeente wil wel proberen meer bekendheid te geven aan de mogelijkheid om studenten met een medische beperking wat meer financiële armslag te geven.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.