Drievoudig olympisch kampioene Schouten draagt Nederlandse vlag

© ANP/VINCENT JANNINK

ANP
Peking

Schaatsster Irene Schouten draagt zondag tijdens de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking de Nederlandse vlag. Dat maakte Carl Verheijen, chef de mission van TeamNL, na de laatste dag van het olympische schaatstoernooi in de National Speed Skating Oval bekend.

De keuze voor Schouten is niet verrassend. De 29-jarige schaatsster van Team Zaanlander pakte drie gouden medailles, op de 3000 meter, de 5000 meter en op de massastart. Daarmee trad ze in de voetsporen van onder anderen schaatsster Yvonne van Gennip, die bij de Spelen van 1988 in Calgary ook drie keer goud veroverde.

NOC*NSF had ook voor Sven Kramer kunnen kiezen. De Fries nam na zijn vijfde Olympische Spelen in Peking afscheid van de schaatssport. Hij had het ook graag willen doen, zei hij. „Ik denk dat het een eer is. Is het niet zo, dan is het ook goed”, aldus Kramer, nog voordat Verheijen bekendmaakte dat de keuze op Schouten viel.

Vier jaar geleden, bij de vorige Winterspelen in Pyeongchang, droeg schaatsster Ireen Wüst de Nederlandse vlag.

’Dit had ik niet durven dromen’

„Het is geweldig”, sprak Schouten na afloop, die ook nog een keer brons pakte in Peking. „Ik zou bijna willen zeggen: het kon niet beter, maar het kon eigenlijk nog wel beter. Toch had ik dit van tevoren niet durven dromen. Dat hier in Peking alles bij elkaar komt, is een heel mooi moment. Ik ben heel dankbaar.”

Het succes kwam niet uit de lucht vallen. „Wij zijn een van de weinige ploegen die dit onderdeel serieus neemt. We hebben heel hard gewerkt voor dit succes. Dit is een soort van spel, waarbij je ook geluk moet hebben. Dat het dan dit oplevert is heel mooi voor ons allemaal.”

Lees ook: Irene Schouten flikt het wéér en pakt op olympische massastart haar derde gouden medaille

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen