Ik maakte een sliding, maar dat ging niet helemaal goed | column Gooische voetbalscheidsrechter

Wouter van der Schaaf© Archieffoto

Pieter komt op krukken het lokaal binnen. ,,Enkel gekneusd”, zegt hij met een glimlach. Zijn vader heeft hem tot de drempel geholpen, zijn tas gedragen en ervoor gezorgd dat hij veilig op school komt. Hij strompelt en hinkelt naar zijn plek, zet zijn krukken tegen het raam en gaat voorzichtig zitten. ,,Gebeurde gisteren met voetbal. Ik maakte een sliding, maar dat ging niet helemaal goed. Toen voelde ik een ’knak’ bij mijn enkel en kreeg last. Volgens mijn vader is het niet gebroken, alleen fiks gekneusd. Voetballen zit er voorlopig nog niet in.”

De blessure van Pieter vormt aanleiding om een inventarisatie te maken van sportblessures in deze groep 7/8 van de basisschool. Het levert een onthutsende hoeveelheid op verhalen van kinderen van tien, elf jaar oud. Toegegeven, veel van deze leerlingen beoefenen minstens één sport. Maar toch. Van de 25 kinderen hebben er minstens vijftien een verhaal over een zwaar gekneusde enkel, knie of elleboog. Gebroken voetbotjes wisselen gekraakte handbeentjes af. Hier en daar een melding van een hersenschudding, maar het lijkt alsof ze die niet eens de moeite van het vermelden waard vinden. Kortom, het is een anatomische les van ’breuk en kneus’.

Minstens even opvallend is de grote diversiteit aan sporten waarin zij hun blessures hebben opgelopen. En niet alleen bij officiële sporten. ,,Ik kwam ongelukkig terecht op de trampoline en moest met de ambulance naar het ziekenhuis”. Vervolgens komt een nieuwe serie op gang, die begint met de val van een paard en verdergaat met een klap met een hockeystick. Skiën, schaatsen, mountainbiken. Ook onschuldiger sporten als zwemmen komen aan bod: ,,hersenschudding, miste het keerpunt.” De enige ’sporten’ die lijken te ontsnappen aan fysiek ongemak zijn schaken en gamen.

Ik hoor Maarten van Rossum al brommen dat sport levensgevaarlijk is. En hij heeft een punt. Zo jong als ze zijn is al minstens driekwart van deze leerlingen door sport in aanraking geweest met artsen en ziekenhuizen. Behoorlijk veel. Maar alles beter dan niet-sporten. Prettige krokusvakantie.

Clubscheidsrechter Wouter van der Schaaf bericht elke week over wat hij heeft meegemaakt of gezien op een regionaal voetbalveld.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen