Volop voorjaarsvakantie voor kids, in volle vaart vooruit met kunst en muziek in verschillende vormen: dit zijn de 10 tips voor activiteiten in de regio

1 / 2
Nina Bakker

Elke week selecteert de redactie tien tips voor activiteiten in Alkmaar en omgeving.

Jutten in Bergen aan Zee

Welke zeeschatten worden op het strand gejut? Op 20 februari vanaf 10 uur nemen IVN-gidsen je mee door de natuur van Bergen aan Zee. Bij het gebouw Parnassia wordt uitleg gegeven over bijzondere vondsten. Ook geschikt voor kinderen.

Lengte: 4,5 km. Duur: 2 uur. Prijs 3 euro (kinderen gratis). Info en aanmelden via Hans Stapel: hans.stapel@quicknet.nl.

In volle vaart

Laat je meevoeren langs de toekomstbeelden van een nieuwe generatie Alkmaarse kunstenaars, vanaf dinsdag 22 februari in de ’veilige haven’ van de Grote Kerk. Jonge kunstenaars tonen hun werk en brengen actuele vragen en thema’s in beeld: hoe ziet de nabije toekomst er in coronatijd uit? Waar varen we heen? Zijn er lichtpunten aan de horizon? ’Kunst als Reddingsbrigade!’

De expositie is een samenwerking tussen Theater De Vest/De Grote Kerk, Artiance, Grafisch Atelier Alkmaar, Shuffle magazine en de Nachtvlinder en is gratis te bezoeken.

Expo Hans Goedhart

In restaurant De Oude Keuken in Castricum is er t/m 4 april een expositie van kunstenaar Hans Goedhart. Goedhart is een ’allesschilder’, van mensen en landschappen tot dieren en stillevens. Sinds de coronapandemie schildert hij zijn woonplaats Castricum en omgeving, geïnspireerd door het Expressionisme, Fauvisme en de Groninger schilders Van de Ploeg.

Openingstijden: ma. t/m zo. van 9 tot 17 uur, meer info: www.deoudekeuken.net

Activiteiten voor de kids

Er zijn allerlei kinderactiviteiten in de regio van 19 t/m 25 februari. Ga bijvoorbeeld langs bij museum Broekerveiling in Langedijk om te knutselen, koekjes te bakken, een speurtocht te doen of te varen door het Duizend Eilandenrijk. Meer info: www.broekerveiling.nl. Of leer in bezoekerscentrum de Hoep in Castricum alles over amfibieën. Ook de Kaboutertocht is vernieuwd. Meer info: www.pwn.nl/eropuit. In de bibliotheken zijn er de ’PrutsHubDagen’, voor iedereen die wil ’prutsen’ met techniek, programmeren en robots. Meer info: www.bknw.nl/agenda. Op 20 februari van 15 tot 16 uur is er improvisatietheater met ’Papaver4Kids’ in het Badhuis aan het Kwerenpad Alkmaar. Kijk op: www.papaver4kids.nl.

Expositie Huize Glory

Landgoed Huize Glory in Bergen aan Zee wordt op 19 februari vanaf 11.30 uur heropend met een presentatie van Henriëtte Kat en muzikale begeleiding van Het Duynvolck. Zeven kunstenaars presenteren hun werk: Pier Wouda, Atelier Lays, Annemarie Kuster, Petra Bijl (zie foto), Jet Kat, Ton Söder, Hans Weeda en (in memoriam) Jeanne Schiff. Thema is ’landschappen en dierportretten’. De expositie is tot 21 mei te zien. Meer info: huizeglory.nl

Lost in Silence

Theater Koningsduyn in Castricum opent vanaf 15 uur weer de deuren op zondag 20 februari met de voorstelling ’Beethoven Lost in Silence’ van altvioliste Esther Apituley. Het concert is geïnspireerd op het leven van Beethoven, in de periode dat hij doof werd maar nog steeds stukken componeerde. Musici, acteurs en dansers verbeelden wat het kwijtraken van je gehoor kan betekenen: werkt muziek bevrijdend of beklemmend in de omgang met anderen? Beethoven, klassieke muziek, humor en gebarentaal komen in de voorstelling samen, met de altviool in de hoofdrol. Info en kaarten: www.geesterhage.nl.

Winter Wonderland

Nog even in de wintersfeer duiken? Ga op zaterdag 19 en zondag 27 februari van 13 tot 16 uur naar het winterdorp in het Vrij Zijn theater. Een privécollectie van honderden figuurtjes en huisjes in wintersetting. Er is ook een prijsvraag waarbij deelnemers kansmaken op tickets voor de voorstelling De Gelaarsde Kat. Daarnaast zijn er olieverfschilderijen van Anderson Farah te bewonderen. Aanmelden verplicht, via: kassa@vrijzijntheater.nl.

Fred van Willigen

In Café Soigne in Egmond-Binnen is op zondag 20 februari vanaf 14 uur een akoestisch soloconcert van Heilooër Fred van Willigen. Fred is landelijk bekend als gitarist en zanger van de band Sweet Mary Jane.

In de lockdown heeft hij niet stilgezeten, elke dag werkte hij een nummer uit. ,,Bijna twee jaar later heb ik ruim 185 songs op Facebook gezet. Gelukkig is er nu licht aan het einde van de tunnel en is optreden weer mogelijk.” Fred brengt live een aantal ’Facebook Coronaliedjes’ ten gehore, op dezelfde manier als hij dat op zijn zolderkamer deed. Vanwege beperkt aantal plaatsen, aanmelden via: hafre@planet.nl.

Lucht van Iedereen

Maarten Duinker speelt 20 februari het ’poëtische concert’ Lucht van Iedereen in HAL 25. Onlangs bracht hij een EP uit met popliedjes gebaseerd op gedichten van o.a. Hans Andreus en Bert Schierbeek. In het ’ronddraaiend bouwtoilettentheater’ de Peeshow brengt hij samen met multi-instrumentalisten Sean Fasciani en Boele Weemhoff een poëtisch-muzikale avond. Kijk voor meer info op: www.hal25.nl.

Anita Ramphal

Harpiste Anita Ramphal speelt op vrijdag 18 februari om 19.30 uur in Podiumcafé De Brouwerij. Anita is harpdocent bij Cool Kunst en Cultuur in Heerhugowaard en speelt zowel in het binnen- als buitenland. Tijdens het concert vertelt ze over de ontwikkeling van de harp en speelt ze stukken die bij verschillende tijdperiodes horen. De harp is één van de oudste instrumenten. In de prehistorie werden jachtbogen gebruikt als muziekinstrumenten, maar de eerste 'echte' harpen stammen uit 3500 v.Chr. in Egypte.

Tickets: 7,50 euro (liefst contant), reserveren: studiodesocieteit@gmail.com.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.