Het plofbos op het Hembrugterrein gaat open: spannend! | column

Ariane Blees

Een plofbos? Lees ik dat nou wel goed? Het klinkt zo sprookjesachtig. Maar het stukje natuur met die naam bestaat echt, namelijk op het Hembrugterrein.

Een plofbos? Lees ik dat nou wel goed? Het klinkt zo sprookjesachtig. Maar het stukje natuur met die naam bestaat echt, namelijk op het Hembrugterrein.

Maar waarom heet het zo? Zullen de bomen, net als die zielige plofkip, ook in zes weken gegroeid zijn? Nee, dat kan niet. Zou een goudmijntje wezen, want voor hout kun je tegenwoordig een godsvermogen vragen. Zal de naam dan met die munitie te maken hebben die er getest werd? Maar wapens en explosieven ploffen toch niet? Die maken een weerzinwekkende herrie!

Een plof is het geluid van iets dat zacht valt. Gek genoeg heet het plofbos ook wel schokbos, waarvan ik de tweede naam acceptabeler vind. Er gaat toch een schok door je heen als je iemand hoort schieten? Neem nou de plofkraak, je wilt toch niet boven de flaptap wonen waar die kraak gezet wordt? Knalkraak lijkt me een beter woord. Heb ik meteen weer een link naar die kip, de kiloknaller. Een plofknalkip.

Maar oké, even terug naar dat stukje bos. Het zal geopend worden voor publiek, want het ploffen is voorbij. Behalve dan een klein stukje, het Broekbos, alweer een dubieuze naam maar goed, daar mogen wij voorlopig niet in. Maar willen wij dat? Een wandeling lijkt een spannende aangelegenheid, want het eerste pad dat er nu loopt heet het Zwarte Pad, dus ik verwacht in een scene à la ’Lord of the Rings’ te belanden. Bomen die ineens wegwandelen, monsters en tovenaars.

Maar het maakt me ook nieuwsgierig. Wat speelt er zich in die leegstaande gebouwen af? Of wat gaat er komen? Ook iets cultureels? Na een opknapbeurt is een musical als ’Soldaat van Oranje’ of ’Oorlogswinter’ daar helemaal thuis! Gaan we via dat Zwarte Pad - klinkt bijna als Zwarte Piet bedenk ik ineens - langs de schietbaan naar binnen. Ja ja. Ik ben eigenlijk dus blij met de ontwikkelingen daar in ons zuiden. Het plofbos is ecologisch gezien ook uniek, en alle culturele nieuwkomers maken het steeds aantrekkelijker. Als ze nou ook nog wat bankjes her en der plaatsen, kunnen wij daar af en toe lekker neerploffen.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.