Hoorn pakt landelijke kerkhofprijs. Gouden Terebinth 2022 voor begraafplaats ’die brug slaat naar de nieuwe generatie’

Terebinth-voorzitter Bert Lever overhandigt het goud aan Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern.© Foto aangeleverd

De Hoornse begraafplaats aan het Keern in Hoorn.© Foto Mediahuis/Coen van de Luytgaarden

1 / 2
Coen van de Luytgaarden
Hoorn

De Hoornse begraafplaats aan het Keern heeft de landelijke kerkhofprijs in de wacht gesleept. Uit elf genomineerden kwam de monumentale dodenakker uit de Coenstad als beste uit de bus.

De Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern krijgt hiermee de waardering waarvoor het al jaren ijvert. Het bestuur van de Stichting Terebinth beloont deze inzet met de Gouden Terebinth 2022, een funeraire prijs die sinds enkele jaren wordt toegekend.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Hoornse begraafplaats aan het Keern.© Foto Mediahuis/Coen van de Luytgaarden

„We zijn zeer verguld met deze waardering”, aldus Rita Lodde-Tolenaar van de winnende Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern te Hoorn. „We hielden een presentatie en die was zo overtuigend dat we deze prijs hebben gewonnen. Het werd met name gewaardeerd dat wij jongeren zo actief bij onze begraafplaats betrekken. Dit betekent ook dat we op de goede weg zijn en dat we hiermee verder moeten gaan”, aldus Lodde-Tolenaar die de overwinning zaterdagavond bij terugkomst in Hoorn vierde met vrienden van de stichting.

De jury verkoos de Hoornse begraafplaats unaniem tot de beste. Van doorslaggevend belang, aldus het juryrapport, is de mogelijkheid voor middelbare scholieren om hier een maatschappelijke stage in te vullen. ’Hiermee wordt een brug geslagen naar de nieuwe generatie, maar ook naar de samenleving’, aldus de jury. Die vervolgt: ’Tevens wordt het verhaal van deze unieke plek geborgd en verder uitgedragen als cultureel erfgoed, waardoor verleden en heden met elkaar worden verbonden’.

Wapenfeit

De Stichting Vrienden van de Begraafplaats Keern is in 2019 opgericht met als doel behoud van de historie, en ’een bijdrage te leveren aan het aanzien en de beleving van deze plek als plaats van rust en bezinning’.

De jury is ’onder de indruk van het aantal activiteiten en het hoge tempo waarmee een aantal zaken is gerealiseerd’.

(Tekst gaat door onder de foto)

De oude toegang van de begraafplaats.© Foto Stichting Vrienden van de begraafplaats Keern te Hoorn

Belangrijkste wapenfeit van de stichting is de realisatie van de nieuwe monumentale poort op de plaats van de oude ingang. ’Geweldig is ook hoe de stichting werkt aan het geven van een ’gezicht’ aan overledenen die hier zijn begraven door het maken van levensbeschrijvingen’, aldus het juryrapport.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het nieuwe hek van de begraafplaats.© Archieffoto Frans van Iersel

Lees ook: Een hele eer (maar niet de laatste): stichting Vrienden begraafplaats Keern genomineerd voor prijs

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen