Vogels in Wormer- en Jisperveld besmet met de vogelgriep

Medewerkers van de Dierenambulance met een slachtoffer van de vogelgriep. Deze vogel is niet in het Wormer- en Jisperveld gevonden.© archieffoto / wim egas

Koos Reitsma
Wormer/Jisp

In het Wormer- en Jisperveld is een aantal dode vogels gevonden. Uit onderzoek van kadavers blijkt dat ze zijn gestorven aan de gevolgen van de vogelgriep.

De gemeente Wormerland heeft daarom een vervoersverbod voor pluimvee ingesteld. Op de toegangswegen zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Voor pluimveebedrijven geldt een ophokplicht, want pluimvee dat buiten scharrelt, loopt risico. Deze dieren komen makkelijker in contact met besmette, wilde vogels.

De vogelgriep vormt geen direct gevaar voor de volksgezondheid. Toch heeft de gemeente Wormerland een waarschuwing uit doen gaan, om te proberen verdere verspreiding van het virus te voorkomen. ,,Wie een dode vogel aantreft kan deze beter niet met met de blote handen beetpakken. Het kadaver in een zak of container stoppen en die afsluiten, is wel verstandig, want dan kunnen andere dieren er niet meer mee in aanraking komen.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.