Onderzoek naar aanbestedingsprocedure voormalige viskiosk gestart

De voormalige viskiosk aan het Hoofd 2b is inmiddels veranderd in een toeristisch informatiepunt.© Foto Mediahuis / Martijn Mak

Martijn Mak
Hoorn

Het onderzoek naar het voortraject, de aanbesteding en de gunning van de voormalige viskiosk in de haven van Hoorn, waar inmiddels het toeristisch informatiepunt van Rent Tour Buy is gevestigd, is gestart.

’In hoeverre is de aanbestedingsprocedure, inclusief het voortraject om te komen tot een aanbestedingsprocedure, en de gunning van het vestigen van een toeristisch informatiepunt in pand Hoofd 2B te Hoorn in 2021, binnen de wettelijke regels en binnen de beleidskaders van de gemeente Hoorn tot stand gekomen’, luidt de vraag waar de onderzoekers zich over zullen buigen. De gemeente betaalt 40.000 euro voor de uitvoering ervan.

De verwachting is dat het rapport na het zomerreces van 2022 kan worden aangeboden aan de gemeenteraad. Mogelijk blijft een deel van de informatie op grond van privacy of andere wetgeving geheim.

’Regels overtreden’

Aanleiding voor het onderzoek was een motie van De Realistische Partij (DRP) om onafhankelijk onderzoek te doen. Volgens hem bleek uit de zeshonderd stukken die door een WOB-verzoek van Noordhollands Dagblad boven tafel waren gekomen dat de gemeente aanbestedingsregels heeft overtreden. Ambtenaren zouden Rent Tour Buy actief hebben benaderd en in het zadel hebben geholpen. Zijn motie werd op 14 december door de gehele gemeenteraad aangenomen.

Middels het onderzoek wil de raad helderheid en inzicht krijgen in hoe de aanbestedingsprocedure precies is verlopen, zodat soortgelijke procedures in de toekomst niet weer tot problemen leiden. Wat er gaat gebeuren als tijdens het onderzoek blijkt dat de aanbesteding niet volgens de regels is verlopen is nog onduidelijk.

Lees ook: Gemeenteraad Hoorn besluit tot onafhankelijk onderzoek naar aanbesteding toeristisch informatiepunt

Lees ook: Communicatie rond gunning toerisme-kiosk toont macht ambtenaren Hoorn: ’Waarom weet ik als verantwoordelijk wethouder van niks?’

Lees ook: DRP eist uitleg: ’RentTourBuy door ambtenaren benaderd en in het zadel geholpen’ bij Toeristisch informatiecentrum in Hoorn

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen