Fortuna doet KZ pijn, maar de consequenties voor Koogse korfballers blijven beperkt

Alwin Out.© Archieffoto

Eric Strouwen
Koog aan de Zaan

Uiteraard deed de nederlaag tegen Fortuna pijn in het kamp van KZ. Vooral omdat de Kogers zich met name in de eerste helft niet op hun best presenteerden voor de sinds lange tijd weer in de zaal toegelaten supporters. Voor strijd om de landstitel zijn de consequenties beperkt.

KZ speelde voor rust slordig. Diverse aanvallen strandden door foute passes of schoten die de korf niet raakten. Mede daardoor, en dankzij de makkelijk scorende Nik van der Steen die met elf treffers Fortuna op sleeptouw nam, werd het duel tussen de twee beste ploegen uit de poule nooit een echte wedstrijd. Tot 3-4 bleef KZ in het spoor van de bezoekers, daarna liep Fortuna uit tot een voorsprong van zeven treffers bij rust: 8-15. Die marge bleef in de tweede helft intact: 21-28.

Alwin Out gaf na afloop een deel van de credits voor het mindere spel aan de tegenstander. ,,Fortuna verdedigde heel scherp en dwong ons steeds naar buiten. Het gevolg was dat wij steeds in de problemen kwamen, te gehaast en daardoor slordig werden.’’ Maar hij gaf toe dat de spelers van KZ niet op de toppen van hun kunnen presteerden. ,,Met name voor rust, ik denk dat we het na rust nog redelijk oppakten. Maar dat heeft misschien ook te maken met de stand, waardoor de tegenstander het iets rustiger aan deed. Wat wij van deze wedstrijd kunnen leren? Ik denk dat we in een volgend duel vaker naar binnen moeten snijden.’’

In de strijd om plaatsing voor de play-offs is de nederlaag tegen Fortuna voor KZ slechts een lichte tegenvaller. KZ behoudt uitstekende papieren. De Kogers beginnen dankzij de twee zeges op LDODK en het dubbele verlies tegen de ploeg uit Delft met vier punten aan het gevecht in de kampioensgroep. De ploegen nemen namelijk de resultaten uit de poulefase mee naar de kampioensgroep en spelen nog uit en thuis tegen de drie overgebleven kampioenskandidaten uit de andere groep.

Fortuna meldt zich in de kampioensgroep met acht punten, PKC en DVO volgen met zes en LDODK en DOS’46 zijn puntloos. Tenzij er heel gekke dingen gebeuren heeft de ploeg van Out voldoende aan twee zeges op DOS’46 om zich te plaatsen voor de halve finale.

DOS’46 is over anderhalve week in Nijeveen de eerste tegenstander van KZ in de kampioensgroep.

korfballeague

KZFortuna 21-28

Scores KZ: Schenk 5, Out 4, Haars 3, Bakker 3, Kriek 2, Cordus 2, Lipke, Pasma.

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen