De vuurspringers van de Rudolf Steinerschool

Zelfs op krukken wordt de sprong gemaakt over het Sint Jansvuur.

Joop Boek
Oudorp

De Rudolf Steinerschool in Oudorp aan de Mercuriusstraat, tegenwoordig de Sterrenzanger.

Er zijn drie kleuterjaren, daarna de klassen van een tot zes. De kinderen kregen het hele schooltraject dezelfde leraar of lerares, tegenwoordig is dat niet meer zo. Er wordt veel aan de creatieve ontwikkeling van het kind gewerkt.

Schilderen, handwerk en euritmie. Euritmie is een expressieve danskunst, die in het begin van de 20e eeuw in Duitsland en Zwitserland in de kringen rond Rudolf Steiner, de grondlegger van de antroposofie, ontstond.

(Tekst gaat door onder de foto)

Met fakkels wordt het vuur door leerlingen aangestoken.

Als de lagere schooltijd voor de leerlingen voorbij is wordt het afscheid gevierd met het Sint Jansfeest. Dit hield in dat er aan het eind van de schoolperiode, in de Oudorperhout een groot vuur werd gemaakt waar de ouders met hun kind overheen kunnen springen. Een van de onderwijzers Rob Damen zorgde met een grote trom voor de muzikale begeleiding van de vuurspringers. In 2019 is de traditie gestopt.

De aanloop voor de sprong over het vuur.

FotoBoek

Veertig jaar lang fotografeerde Joop Boek voor de Alkmaarsche Courant. Hij maakte de gloriejaren van AZ mee, legde natuurgeweld vast, volgde topartiesten in de regio. Eens per week geeft hij een beeld van Alkmaar en omgeving.

Reageren: FotoJoopBoek@gmail.com.

Vandaag: 2002 - Oudorp. De vuurpsringers van de Rudolf Steinerschool

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.