FNV publiceert rapport over misstanden, WerkSaam geschrokken: ’FNV brengt sociale werkgelegenheid ernstig in gevaar’

© Archieffoto Mediahuis

Monique Bankras
Hoorn

Net voor een werkbezoek van minister Carola Schouten dat maandag plaatsvindt, publiceert de FNV een rapport over misstanden bij participatiebedrijf WerkSaam Westfriesland.

Volgens de vakbond blijkt dat op uitgebreide schaal wordt verdiend aan uitkeringsgerechtigden en dat nauwelijks sprake is van doorstroom naar een vaste baan. WerkSaam zegt in een statement van vier pagina’s enorm geschrokken te zijn van het rapport en herkent zich niet in de inhoud daarvan.

Uitzendconstructie

Volgens FNV verdiende WerkSaam in drie jaar tijd 128.507 euro op een uitzendconstructie met 84 uitkeringsgerechtigden. „De uitkeringsgerechtigden werden verplicht om regulier werk te doen en krijgen daarvoor geen loon, maar een minimale vergoeding”, zegt bestuurder Déjo Overdijk van FNV Uitkeringsgerechtigden. „Daarbij gaat het niet alleen over werken zonder loon, maar ook over verdringing van betaald werk en dat kan weer leiden tot oneerlijke concurrentie tussen bedrijven.”

Gratis werk

In drie jaar tijd kregen volgens FNV 153 langdurig werklozen, van de 1482 uitkeringsgerechtigden die werken zonder loon, een contract van minimaal zes maanden waarbij ze normaal betaald worden. „Dan kun je niet volhouden dat werken zonder loon een goede kans biedt op een vaste baan. Intussen levert al dat gratis werk wel geld op.”

Volgens WerkSaam brengt FNV de sociale werkgelegenheid ernstig in gevaar, door ondernemers die werkgelegenheid bieden en bereid zijn extra te investeren in begeleiding en ondersteuning in een kwaad daglicht te stellen. Het risico is volgens het bedrijf dat zij afhaken, omdat ze niet neergezet willen worden als profiteur.

Vooringenomen

’Het rapport van de FNV is ons inziens geschreven vanuit 1 vooringenomen perspectief, en leidt tot 1 vooraf vastgesteld doel: namelijk aantonen dat de Participatiewet niet deugt. De FNV heeft geen wederhoor verricht, heeft zich niet verdiept in de werksituatie op locatie, noch heeft de FNV zich verdiept in de sociale motieven van onze samenwerkingspartners.’ WerkSaam betreurt de aanpak ten zeerste.

Eind januari maakte WerkSaam zelf bekend dat door de teruglopende werkloosheid en het oplopende aantal vacatures juist veel meer mensen aan regulier werk geholpen kunnen worden. Het aantal cliënten in het bestand is sinds de oprichting van het participatiebedrijf in 2015 nog nooit zo laag geweest.

Lees ook: ’Aantal cliënten WerkSaam Westfriesland op laagste stand sinds oprichting’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen