AZ legt na Ajax ook PSV over de knie, met dank aan een blunderende doelman

Jesper Karlsson kan door een blunder van PSV-keeper Yvon Mvogo de 2-1 maken.© ANP

Van onze verslaggever
Eindhoven

Na eerder dit seizoen al te winnen bij Ajax, heeft AZ ook de andere titelkandidaat PSV in eigen huis geklopt. Het werd zaterdagavond 1-2, met dank aan de doelman van PSV.

Een enorme blunder van Yvon Mvogo hielp AZ een kwartier voor tijd aan de zege. Hij ging hopeloos onder een lange bal van Yukinari Sugawara door, waarna Jesper Karlsson simpel kon afronden in een leeg doel. Mvogo kreeg uitgerekend zaterdag weer een kans van trainer Roger Schmidt, die zijn vaste doelman Joël Drommel passeerde.

AZ is inmiddels veertien wedstrijden op rij ongeslagen. In de competitie verloor de ploeg van trainer Pascal Jansen al tien opeenvolgende duels niet meer. Het won eind vorig jaar ook al met 1-2 bij koploper Ajax.

Publiek

Voor het eerst in maanden zat er weer publiek bij een wedstrijd van AZ. Het Philips Stadion was voor een derde gevuld, wat – na de doodse stilte van afgelopen maanden – voor een prima voetbalsfeer zorgde.

PSV en AZ smeten met energie in de eerste helft. Dat leidde tot een rommelige wedstrijd. AZ had de zaken in de openingsfase aardig onder controle, maar geleidelijk aan zette PSV meer druk. De 1-0 kwam dan ook niet volledig uit de lucht vallen.

PSV-verdediger Armando Obispo koos een voor AZ ongelukkig moment voor z’n eerste competitietreffer. Na een hoekschop van Cody Gakpo heerste hij in de lucht. Dat de Eindhovenaren gevaarlijk zijn uit corners, mocht geen verrassing zijn voor AZ; PSV scoorde al voor de tiende keer dit seizoen uit een hoekschop.

AZ liet zich na die openingstreffer terugdringen, maar herpakte zich nog voor rust. Eerst was Vangelis Pavlidis al dicht bij de 1-1 na een bekeken bal van Jesper Karlsson, daarna was het wél raak via Bruno Martins Indi. Een ogenschijnlijk mislukte kortecornervariant stelde linksback Owen Wijndal uiteindelijk wel in staat voor te geven; Martins Indi schoot met links raak.

PSV had met een voorsprong de rust in kunnen gaan, maar middenvelder Ibrahim Sangaré kreeg een van richting veranderde voorzet van dichtbij niet in het doel.

(Tekst gaat door onder de foto)

Opstootje rondom AZ-aanvoerder Owen Wijndal.© Foto ANP/Olaf Kraak

Al vrij snel na rust liet het PSV-publiek zich wat meer horen, omdat het zag dat de eigen ploeg het moeilijk had. Pavlidis kreeg opnieuw een kans, hij schoot met links wild over het doel van Mvogo.

De aansporingen van de fans hielpen, want PSV zette aan. AZ had een paar goeie kansen op een snelle counter, maar was onzorgvuldig en zo hield de druk aan. AZ-doelman Peter Vindahl moest aan de bak toen hij een afstandsschot voor de voeten van Yorbe Vertessen tikte; de keeper wierp zich daarna goed voor diens schot.

Opstootje

Na een harde tackle van Owen Wijndal werd het even behoorlijk onvriendelijk op het veld, wat de supporters van PSV ertoe zette om liedjes te zingen over de moeder van de linksback van AZ. Wijndal kreeg geel, net als Pantelis Hatzidiakos (AZ) en Sangaré (PSV) voor hun rol in het opstootje erna.

Daarna pakte Mvogo met zijn capriolen de hoofdrol.

PSV-AZ 1-2 (1-1). 19.Obispo 1-0, 40. Martins Indi 1-1, 76. Karlsson 1-2.

PSV: Mvogo; Mwene (89. Bruma), Teze, Obispo, Mauro Júnior; Sangaré, Boscagli, Götze, Veerman (62. Vertessen); Doan (62. Zahavi), Gakpo.

AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi (75. Beukema), Wijndal; Midtsjø, De Wit, Clasie (82. Reijnders); Evjen, Pavlidis (67. Aboukhlal), Karlsson.

© Foto ANP/Olaf Kraak

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen