’Soms zie ik jonge kinderen oversteken terwijl de trein klaar staat om te gaan rijden’. Dus de spoorwegovergang beveiligen? Graag!

Henk Bosma slalomt tussen de zigzaghekken door.

Leo Blank
Enkhuizen

Leo (72) en Jannie (70) Stavenuiter wandelen wekelijks wel enkele keren over de vesting van Enkhuizen richting de omgeving van het NS-station. Daarbij passeren ze onvermijdelijk de onbewaakte spoorwegovergang op de Omgelegde Burgwal. Of die overweg beveiligd moet worden? Beiden vragen het zich af. Leo: ,,Voor ons is het veilig genoeg. Je weet de tijden van de treinen, die passeren hier vier keer per uur.”

De Enkhuizer brengt in herinnering dat er nog geen vier jaar geleden een concreet plan bestond voor een omleidingsroute via een hangbrug over de sloot onder de bestaande spoorbrug over de Provincialeweg door. ,,Maar dat bleek allemaal erg duur. Ik hoor er niets meer van. We wachten maar af wat er uit de bus komt. Wat ze ook veranderen, als deze mooie wandelroute maar blijft.”

Lees ook: ProRail wil zo snel mogelijk af van onbeveiligde overwegen in West-Friesland

Seinhuis

Als kleine jongen kwam Stavenuiter al op deze plek: ,,Prachtig om naar die passerende treinen te kijken. Toen werd de overweg afgesloten met bomen. Die zijn later verdwenen. Destijds stond hier ook een wit seinhuis met woning. Ik heb mijn hele leven gewerkt bij de NS in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Daar deed ik financiën.”

Stadgenoot Henk Bosma (62) komt net aanfietsen. Hij maakt het rondje ook dikwijls. Of hij de overweg nu onveilig vindt? ,,Tja, kwestie van goed uitkijken. Overwegbomen vind ik wat overdreven. Alarmbellen lijken me voldoende.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Amy Huijberts wandelt over de onbeveiligde spoorovergang in Obdam.

Amy Huijberts komt op deze druilerige eerste dag van februari wandelend vanaf het perron richting NS-station Obdam. De 16-jarige leerling van OSG West-Friesland in Hoorn is rond elf uur ’s ochtends al klaar omdat lessen vanwege corona zijn uitgevallen voor de rest van de dag. Ze staat op het punt om op de fiets te stappen om huiswaarts naar Spanbroek te rijden.

Toeteren

Amy vindt de volledig onbeveiligde spoorwegovergang op station Obdam ’best gevaarlijk’: ,,De treinen toeteren meestal als ze vertrekken. Maar dat is lang niet altijd zo. Soms zie ik jonge kinderen oversteken terwijl de trein klaar staat om te gaan rijden. Volwassenen steken ook nog weleens even snel over naar het perron of andersom naar het station. Ze brengen niet alleen zichzelf in gevaar, ook voor de machinist op de trein is zoiets heel vervelend lijkt me.”

Lees ook: Boeren laten zich korte route over onbeveiligde spoorwegovergang niet zomaar afpakken. ’Omrijden kost je zo een half uur’

Verbetering

De scholiere juicht het daarom toe dat er dit of volgend jaar automatische overwegbomen komen, zodat reizigers echt moeten wachten als een trein vertrekt naar of arriveert uit de richting Hoorn of Alkmaar. ,,Ik vind dat een hele verbetering.”

Daar is Mia Yang (21) uit Obdam het roerend mee eens. Ze reist vijf keer per week per trein naar het Horizon College in Hoorn. ,,Sommige mensen kijken niet uit, die zijn soms met hele andere zaken bezig terwijl ze over de spoorwegovergang lopen. Ik let altijd heel goed op. Met overwegbomen wordt het in ieder geval een stuk veiliger hier”, verwacht Mia.

(Tekst gaat door onder de foto)

De overgang in Westwoud.© Foto Mediahuis

In Westwoud is de spoorwegovergang van het Landpad naar de Binnenwijzend al sinds 19 november 2017 beveiligd met klaphekken, automatische halve overwegbomen (ahobs) en een belsignaal. De passage maakt deel uit van een populaire wandelroute dwars door de landerijen. Om wandelaars een veilige overgang te bieden, heeft ProRail deze maatregelen genomen. Het is een van de drie overwegen in Noord-Holland die tussen 2013 en 2017 zijn beveiligd.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen