Magazine vol schoolherinneringen aan St. Michaël College. Wie schrijft er mee?

Het St. Michaël College aan de Leeghwaterweg in Zaandam bestaat 65 jaar en dat wordt op 10 en 11 juni gevierd.© Archieffoto Wim Egas

Ron Amesz
Zaandam

Fietstrektochten, buitenlandse reizen, groots aangepakte musicaluitvoeringen. Voor leerlingen van het St. Michaël College was (en is) niet alleen het onderwijs belangrijk, maar ook de activiteiten buiten de lessen. Bij het 65-jarig bestaan wordt in juni daarom veel aandacht besteed aan de vriendschappen voor het leven, de schoolhuwelijken en vooral de bijzondere verhalen. Schrijver Bas Husslage maakt in opdracht van de school een speciaal magazine.

Het St. Michaël College (SMC) bestaat 65 jaar en dat wordt op 10 juni gevierd met diverse lustrumfestiviteiten voor alle leerlingen en personeel. Ook al heeft de school de feestelijkheden een jaar uit moeten stellen door de coronaperikelen, het feest komt er alsnog. Een vast onderdeel van het lustrum is de reünie voor oud-Michaëlisten. De reünie vindt plaats op 11 juni. De kaartverkoop voor de reünie is inmiddels van start gegaan.

Er wordt een prachtig magazine gemaakt, vol met interviews, verhalen, bijzondere herinneringen en foto’s. De school heeft Bas Husslage gevraagd om in te zoomen op de activiteiten buiten de klaslokalen. Dit onderdeel stond aanvankelijk bekend als Parascholair en later als Spectrascholair.

Pionierswerk

Het is te vroeg om al veel uit de school te klappen over het boekwerkje, maar Bas kan wel al aangeven dat natuurlijk een prominent plekje vrijgemaakt wordt voor Wil Waardijk, oud-docent Nederlands. Hij is vooral de aanjager van de buitenschoolse successen, opgestart in een tijd dat trektochten, meerdaagse schoolkampen met bijzondere thema’s, filmavonden en musicals nog nauwelijks bekend waren in het onderwijs. ,,Hij heeft er echt voor moeten vechten”, weet Bas Husslage inmiddels over het pionierswerk van Wil Waardijk. Het heeft ervoor gezorgd dat de school op dat punt een ’unieke positie’ heeft kunnen innemen. In 1977 bijvoorbeeld werd de zestiende fietstrektocht gehouden en de vijfde bus-wandeltocht naar Oostenrijk, en werden films vertoond als de klassieker ’Don’t look now’, ’Rosemary’s baby’ en ’Jesus Christ Superstar’.

Kwartet

Inmiddels heeft samensteller Bas Husslage al flink wat tekst en fotomateriaal verzameld. Zo is het speciale kwartet opgedoken, waarop docenten en personeel als cartoonfiguren zijn vereeuwigd. Bas en de school zijn vooral nog op zoek naar voorwerpen met een verhaal, die oud-leerlingen en oud-personeel als herinnering kunnen delen. Te denken valt aan aantekeningen uit oude agenda’s, een gewonnen prijs, een foto. Ook bewegende beelden zijn zeer welkom en dat mogen ook oude videobanden zijn. Via QR-codes in het magazine komt het materiaal dan beschikbaar.

Herinneringen kunnen opgestuurd naar bas.husslage@gmail.com.

Kaarten voor de reünie zijn te koop via https://smcsenses.nl/reunie.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.