Bouwbedrijven werkten al samen, maar kopen nu ook samen een kavel op Zevenhuis voor nieuwbouw

De samenwerkende bouwers aan tafel, met achter zich hun financieel adviseur Taulant Ruhani: v.l.n.r. Dennis Kluft, Jim de Lang, Safet Mehmeti en Mustafa Oduncu.© Foto aangeleverd

Eric Molenaar
Blokker

Twee bedrijven die nu nog zijn gevestigd aan de Gildenweg in Blokker hebben gezamenlijk een grote kavel op bedrijventerrein Zevenhuis in Zwaag gekocht, waarvan ze elk de helft gaan gebruiken. Het gaat om bedrijven die al nauw samenwerken: Bouwbedrijf Het Gilde en Proprefab Houtbouw.

Momenteel zijn ze nog gevestigd op Gildenweg 10, een wat ouder bedrijvencomplex in het hart van bedrijventerrein Gildenweg, waar ze kantoorruimte en werk-/opslagplaatsen huren. In elk geval Bouwbedrijf Het Gilde noemt als een van de redenen om bewust te kiezen voor vestiging op Zevenhuis, dat de toekomst van terrein Gildenweg onzeker is. In de Hoornse gemeenteraad gaan al langer stemmen op om daar op termijn een woonwijk van te maken. Ooit gaat het er een keer van komen, denkt Jim de Lang, die samen met Dennis Kluft directeur/eigenaar is van Bouwbedrijf Het Gilde: ,,Het industrieterrein waar we nu zitten staat er niet meer over tien jaar, denk ik. Zevenhuis is nieuw en ook mooi qua ligging. Je rijdt naar Amsterdam zonder een stoplicht tegen te komen.’’

Eigen benen

Beide bedrijven komen voort uit Het Gilde Projecten en kwamen in 2017 op eigen benen te staan, net als aannemingsbedrijf Henver. Ze werkten al nauw met elkaar samen.

Al een tijdje waren Musatafa Oduncu en Safet Mehmeti van Proprefab Houtbouw op zoek naar een grotere hal om hun twee werkplaatsen onder één dak te krijgen. Zo’n kavel op Zevenhuis vonden ze ’te prijzig’. Maar toen kwam Jim de Lang met het voorstel die samen te kopen en dan te splitsen.

Het gaat om relatief kleine bedrijven: Proprefab heeft alleen Oduncu en Mehmeti zelf op de loonlijst en huurt afhankelijk van de klus zelfstandige vakmensen in. Jim de Lang en Dennis Kluft van Bouwbedrijf Het Gilde hebben hun echtgenotes Helena en Marieke en een boekhoudster in vaste dienst en werken ’in de bouw’ met twaalf ZZP’ers.

De kavel die ze samen hebben gekocht is 5400 vierkante meter groot en ligt aan de Jelle Zijlstraweg.

Elk krijgen ze de beschikking over 2700 m2. De gebouwen die ze daar realiseren zijn 500 en 555 m2 groot en komen tegen elkaar aan te staan, met op elke hoek een eigen ingang met kantoorruimten. Ze krijgen geen verbinding binnendoor, maar Mustafa Oduncu verwacht wel dat het gemakkelijker communiceren is als je zo dicht bij elkaar zit.

Dakopbouw

Bouwbedrijf Het Gilde is specialist in dakopbouw en in aanbouwen. Elke dakopbouw wordt door Proprefab gemaakt. Het Gilde meet in en stuurt de exacte gegevens door, Proprefab maakt op basis daarvan de wanden, daken en vloeren, die Het Gilde dan ter plekke in elkaar zet. ,,Een soort lego’’, noemt Mustafa Oduncu dat.

De mannen achter Proprefab zijn al 29 jaar actief in de bouw van voorgefabriceerde elementen, vertelt hij. Eerst in loondienst bij Ooms Bouw, later bij Het Gilde Projecten. Toen de verschillende bedrijven zelfstandig werden en Proprefab Houtbouw werd opgericht, werd niet alleen Bouwbedrijf Het Gilde, maar ook Henver klant, vertelt Oduncu trots. ,,Het Gilde is onze grootste afnemer, maar daarnaast zijn we voor opdrachtgevers in het hele land actief.’’

Momenteel heeft Proprefab een werkplaats op Hoorn80 en een op Gildenweg 10. Met de vestiging op Zevenhuis hebben ze straks alles onder één dak en ook wordt de productieruimte een stuk groter. Behalve de gesloten hal van 555 m2 komt er een overkapping van 20 bij 10 meter, zodat laden en lossen van materialen en prefab elementen droog kan plaatsvinden.

Ook Bouwbedrijf Het Gilde gaat er flink op vooruit: de binnenruimte is straks tweeënhalf keer zo groot. De resterende 2200 m2 van de kavel wordt benut als parkeer- en opslagruimte.

De directie speelt met de gedachte aan de achterkant over vijf jaar units te bouwen, die dan kunnen worden verhuurd. Maar dat is toekomstmuziek. Eerst de nieuwbouw. Daar zit enige haast bij, want ze hebben de huur aan de Gildenweg opgezegd per januari 2023. ,,De nieuwbouw moet dus dit jaar klaar zijn’’, zegt De Lang. ,,We hebben besloten het zelf te gaan bouwen, met hulp. We hebben het wel hartstikke druk, maar je zou een dief van eigen portemonnee zijn als je het niet doet. Wel zullen we delen van het werk uitbesteden, zoals de heipalen, de fundering, de staalconstructie en de beplating.’’

Met kerst klaar

Gertjan Dekker Ontwerk- en tekenburo uit Oosterblokker is bezig met het ontwerp. Als de vergunningen rond zijn, willen ze in de zomer gaan bouwen en rond de kerst in het eigen pand zitten. ,,Op 26 januari bestaan we vijf jaar’’, zegt Mustafa Oduncu. ,,Dat is een mooie datum om tegelijk het jubileum en de opening vieren.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen