Bewegend Verleden: voetbalclub DSS bouwt een clubhuis, 1978

Slaan van de eerste paal.

Slaan van de eerste paal.

1 / 3
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noord-Hollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de leden van de Haarlemse voetbalclub DSS bouwen een clubhuis.

DSS zat eerst in Schalkwijk, maar krijgt in 1960 eindelijk een eigen terrein: op het Pim Mulier-sportpark. De club boekt weer sportieve successen en groeit uit tot een van de grootste sporvereningingen van Haarlem, vertelt ze op haar website: ’Begin jaren ’70 is een op de honderd Haarlemmers een DSS’er.’

Er is dringend behoefte aan een clubhuis - dat heeft de club helemaal niet.

’Na vele jaren lobbyen en plannen moet het clubhuis er in 1979 komen. We geven certificaten uit, organiseren bingo-avonden, verkopen pennen en verzamelen oude kranten om de kas aan te vullen. De aannemer zet het gebouw casco neer voor DSS en Kennemerland. Maar het meeste werk doen we zelf. Zoals het een familieclub betaamt.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Als pal langs de zijlijn wordt gegraven, gaat de wedstrijd gewoon door.

Als pal langs de zijlijn wordt gegraven, gaat de wedstrijd gewoon door.

Het Noord-Hollands Archief heeft een Super 8-film van Bert van Schie (1930-2013) van de bouw van het clubhuis in 1978. Die film is bijna een half uur lang. Hier zie je een ingekorte versie.

Op deze film is overduidelijk dat de DSS-leden alles zelf doen. Er zijn er heel wat in touw!

Na het bouwrijp maken zien we onder meer de inspectie van de bouwtekeningen door de architecten J.M. Smink en H. Jonk, het eerste werk in een houtwerkplaats en het slaan van de eerste paal.

Er volgen in de volledige film beelden van (onder meer) betongieten in juni 1978, metselen, stucen, lakken, timmeren, hijsen, graven, dakdekken, betegelen, aanleggen van de riolering, trekken van kabels, zetten van glas en de constructie van de buitentrap.

Aan het eind van de film staat er een prachtig clubhuis.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen