Veertig procent van de werkenden vindt dat hun werk er niet toe doet of de wereld zelfs slechter achterlaat. Slik... | column

Pleuni de Kind en Marieke Jacobs.© Foto Ella Tilgenkamp

Pleuni de Kind

Tien paar hongerige ogen kijken ons aan. ,,Ik sta niet meer achter het werk wat ik doe’’, zegt iemand. ,,Het ondersteunt een systeem dat kapot is. Ik wil een baan die écht bijdraagt aan de uitdagingen waar we voor staan.” De rest knikt instemmend.

Voor Marieke en mij zit een groep professionals die wij begeleiden naar een betekenisvolle loopbaan. Eén ding staat vast: ze willen een positieve bijdrage leveren aan de samenleving. Hoe precies, dat is nog de vraag. Ze zijn niet de enige die zoeken naar betekenisvol werk. Uit recent onderzoek blijkt dat bijna 60% van de Nederlanders de positieve invloed van een organisatie op mens, maatschappij en planeet meeweegt bij het zoeken naar een baan.

Hoe dat komt? We hebben een dak boven ons hoofd, voldoende eten en drinkwater, veiligheid, sociale contacten en waardering. Dat maakt dat we er nu sterk naar verlangen om zinvol te zijn. We willen iets betekenen. Voor de ander en voor de wereld om ons heen. De coronapandemie doet daar nog een schepje bovenop. Covid-19 heeft velen aan het denken gezet over de toegevoegde waarde van hun werk. Een belangrijke ontwikkeling. We staan voor gigantische uitdagingen, waaronder klimaatverandering, verlies van biodiversiteit, kansenongelijkheid en ga zo maar door. We leven in een roerige tijd waarin het cruciaal is dat we hier nu iets aan doen.

Dat het niet vanzelfsprekend is om bij te dragen, blijkt uit het aantal bullshitjobs. Zo’n 40% van de werkenden vindt dat hun werk er niet toe doet of de wereld zelfs slechter achterlaat. Slik.

Wat nu als die mensen iets kunnen doen aan die maatschappelijke uitdagingen, op de manier die bij hen past? Dan slaan we twee vliegen in één klap. Zinvol werk zorgt voor meer werkgeluk en voldoening en er wordt gewerkt aan een leefbare toekomst. Win-win!

We zien veel professionals die wel willen bijdragen in hun loopbaan, maar niet weten hoe of wat. Bij BetekenisBaan helpen we hen om te ontdekken hoe zij in hun werk duurzame of maatschappelijke impact kunnen maken. Onze deelnemers sturen hun carrière weer in een richting die bij hen past. Met meer voldoening, energie én een betere wereld als gevolg.

De komende weken nemen Marieke en ik je op deze plek om beurten mee in het proces naar een betekenisvolle loopbaan. Een proces dat gepaard gaat met spannende keuzes, zekerheden loslaten en daarmee uit je comfortzone stappen. Met uiteindelijk altijd een positieve uitkomst.

Inmiddels glinsteren de tien paar ogen. Onze deelnemers weten nu hoe zij echte verandering gaan realiseren. Maar eerlijk is eerlijk: met tien mensen gaan we het verschil niet maken. Daarvoor hebben we iedereen nodig. Ja, jou dus ook.

Pleuni de Kind (l) en Marieke Jacobs helpen mensen op weg naar een loopbaan met maatschappelijke relevantie. Dat doen ze via hun bedrijf betekenisbaan.nl

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.