Waterland wil met bewoners in gesprek over te veel, te zwaar en te snel verkeer in Ilpendam

Ilpendammers bij de blokkade tegen sluipverkeer op de Hofbrug, die de gemeente Waterland wilde wegbezuinigen.© Archieffoto Marcel Molle

Johan Moes
Ilpendam

De gemeente Waterland wil in gesprek met de inwoners van Ilpendam over de verkeerssituatie in het dorp. Ilpendammers kunnen zich aanmelden voor een digitale bijeenkomst op 8 februari.

Ilpendammers ondervinden al jaren veel overlast van verkeer. Het gaat dan om te zwaar verkeer dat door het dorp rijdt, maar ook over auto’s die veel te hard rijden en voor gevaarlijke situaties zorgen. Verder werd in het verleden geklaagd over Purmerenders die hun auto in de straatjes van Ilpendam parkeren om vervolgens met de bus verder te reizen naar Amsterdam.

Ook sluipverkeer wordt door veel Ilpendammers als een probleem gezien. Automobilisten proberen in de spits een deel van de file op de Jaagweg te omzeilen door vanuit De Purmer via De Noord, de Kerkstraat en de Dorpsstraat in Ilpendam te rijden. Om dat tegen te gaan is in het verleden op de Hofbrug, vlak voor De Noord, een fysieke blokkade aangebracht die alleen ontheffinghouders in het wegdek kunnen laten verzinken. Omdat dat systeem vaak defect is en omdat er volgens de gemeente nauwelijks nog sprake is van sluipverkeer, werd in de loop van vorig jaar voorgesteld de blokkade de verwijderen en zo 5000 euro per jaar aan onderhoudskosten te besparen. Dat plan leidde echter tot een volksopstand en verdween uiteindelijk weer in de prullenbak. Over een alternatief systeem om sluipverkeer te weren wordt nog nagedacht.

Dat onderwerp zal ook tijdens de digitale bijeenkomst op 8 februari ter sprake komen. De bijeenkomst vindt plaats via Microsoft Teams en begint om 19.30 uur. Aanmelden kan via griffie@waterland.nl. Wie zich aanmeldt krijgt via email instructies over de inlogprocedure en het programma van de avond.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.