Coronabubbel gebarsten: schaker Daniil Dubov moet Tata Steel Chess verlaten na positieve test

Daniil Dubov (l) en Jorden van Foreest tijdens speelronde negen van Tata Steel Chess.© Xinhua / eyevine

Kees van Dalsem
Wijk aan Zee

Schaker Daniill Dubov moet het Tata Steel Chess Tournament verlaten nadat hij donderdag een positief testte op het coronavirus. Alle partijen die de Rus de komende dagen had moeten spelen, worden reglementair gewonnen door de tegenstanders die Dubov nog moest treffen.

Dat zijn respectievelijk Richard Rapport, Rameshbabu Praggnanandhaa en Magnus Carlsen. De kans is daardoor groot dat de Noorse wereldkampioen het toernooi zal winnen. Carlsen gaat met zeven punten uit tien partijen aan de leiding.

Dubov raakte eerder al in opspraak in Wijk aan Zee omdat hij weigerde met een mondkapje op te spelen nadat iemand in zijn omgeving positief had getest. Daardoor mocht hij een dag niet meedoen en haalde de Nederlander Anish Giri een gratis punt binnen.

„Ik vind het bijzonder jammer voor Daniil dat hij nu ons toernooi moet verlaten”, aldus toernooidirecteur Jeroen van den Berg. „De hele organisatie van het Tata Steel Chess Tournament leeft met hem mee, wenst hem veel sterkte in deze moeilijke periode en spreekt de hoop uit dat de rest van het jaar voor hem in sportief opzicht succesvol mag verlopen.”

De organisatie van het schaaktoernooi in Wijk aan Zee heeft heel erg zijn best gedaan om corona buiten de deur te houden, maar de bubbel is toch gebarsten.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen