Totaal 129 panden van joden in West-Friesland afgepakt tijdens oorlog

Historici Egbert Ottens (links) en Raymund Schütz met hun onderzoeksrapport over het joods vastgoed in Hoorn.

Historici Egbert Ottens (links) en Raymund Schütz met hun onderzoeksrapport over het joods vastgoed in Hoorn.© Foto Mediahuis / Cees Beemster

Cees Beemster
Hoorn

Totaal zijn in West-Friesland tijdens de Tweede Wereldoorlog 129 panden van joden afgepakt. Dat zijn er meer dan de al eerder bekende bijna honderd huizen en bedrijfspanden.

Dit hebben historici Raymund Schütz en Egbert Ottens vastgesteld met hun onderzoek naar de rol van de gemeente Hoorn bij de aan- en verkoop van afgepakt joods vastgoed in de jaren 1940-1945.

Volgens hun onderzoek in het Westfries Archief en het Nationaal Archief zijn destijds in Hoorn 81 panden van joden verkocht in 50 transacties. In Enkhuizen ging het om 44 panden, in Medemblik om drie huizen en één pand in Zwaagdijk-Oost.

Voor zover Schütz en Ottens hebben kunnen nagaan heeft in alle gevallen in Hoorn na de oorlog rechtsherstel plaatsgevonden. Wat wil zeggen dat de erfgenamen van de joodse eigenaren het pand hebben teruggekregen, of hiervoor een financiële vergoeding hebben gehad. Deze joden moesten het hen aangedane onrecht na de oorlog zelf aankaarten.

Het duurde vaak jaren voordat rechtsherstel geschiedde. ,,Dit kostte soms zelfs meer dan tien jaar’’, weet Schütz. ,,Dat komt doordat bureaucraten van de overheid zich puur richtten op hun eigen formele doelstellingen. De financiële kant van de zaak was leidend. Zoals wij nu moreel denken over rechtvaardigheid werd toen niet gedacht.’’

Lees ook: Hoorn nagenoeg brandschoon in oorlog: gemeente kocht twee afgepakte joodse panden

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen