Perk vol witte anjers in Schagen, mét QR-code, als eerbetoon aan veteranen

Het veteranenbordje aan de Laan in Schagen wordt onthuld door wethouder Hans Heddes (rechts) en de veteranen Kees van Treuren en Co Wiskerke.

Het veteranenbordje aan de Laan in Schagen wordt onthuld door wethouder Hans Heddes (rechts) en de veteranen Kees van Treuren en Co Wiskerke.© Foto Marc Moussault

Richard Zut
Schagen

Tweehonderd witte anjers om de veteranen van Schagen te eren. Het biologische zaaigoed hiervoor wordt geplant in het perkje tegenover het gemeentehuis aan de Laan en de bloemen komen medio juni op.

Daar onthulde wethouder Hans Heddes donderdag samen de veteranen Kees van Treuren en Co Wiskerke ook een bijbehorend informatiebordje.

,,Binnenkort komt er bij het zitbankje tegenover ook nog een paaltje met een QR-code. Wanneer je hier dan rustig zit en de code scant, kun je op gemak luisteren naar wat de veteranen van Schagen hebben betekend voor de vrede en onze vrijheid’’, aldus Wiskerke.

De onthulling van het bordje komt voort uit de oproep van het Nationaal Comité Veteranendag aan gemeenten om hun veteranen te eren en waarderen. Veel gemeenten gaven gehoor aan deze oproep.

(Tekst gaat door onder de foto)

,,De veteranen hebben veel voor ons betekend. Met dit perkje willen wij hen onze erkenning en waardering laten zien”, zegt wethouder Heddes. De witte anjers bloeien in de dagen en weken voor de Nederlandse Veteranendag op 25 juni. En staan symbool voor de waardering voor veteranen.

Ontwerp

Ruud Vermeer van Meneer Vermeer Tuinen uit Warmenhuizen ontwierp het perkje. Hij maakte niet alleen dit ontwerp, maar was ook de winnaar van de mooiste rotonde van Nederland 2021. Vermeer ontwierp het perkje zodanig dat in het voorjaar al iets te zien is. ,,Dan komen er sneeuwklokjes op, in de vorm van een vredesduif. De witte anjers worden later geplant. Door het kweken van de witte anjers in een kas, zullen deze tijdens de Nationale Veteranendag op 25 juni optimaal bloeien.’’

Rondom de bloemen komt groene beplanting. Zoals de Osmanthus, niet te verwarren met de buxus. Maar ook verschillende vaste planten en biologische bloembollenmengsels. Zo blijft het perkje het hele jaar aantrekkelijk, ook voor wilde bijen en vlinders. Tijdens de onthulling was dit nog niet te zien, omdat de planten tijd nodig hebben om te groeien.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.