Karjakin loopt de kantjes eraf en verdient geen uitnodiging meer: dit is wat grootmeester Dimitri Reinderman zag in speelronde 10 van Tata Steel Chess

Een snelle remise en Magnus Carlsen denkt er het zijne van.

Een snelle remise en Magnus Carlsen denkt er het zijne van.© Foto Jurriaan Hoefsmit

Dimitri Reinderman
Wijk aan Zee

Tijdens Tata Steel Chess gaat grootmeester Dimitri Reinderman na elke toernooidag in op een aspect dat hem is opgevallen. Speelronde 10: Karjakin verdient geen uitnodiging meer.

Stel: u krijgt achtduizend euro (plus een prestatiebonus) om ruim twee weken in een kustplaats te werken. In goed vertrouwen gaat men ervan uit dat u elke dag (minus wat vrije dagen) een uur of vier gaat werken. De ene dag misschien wat langer, de andere wat korter. Er is echter niemand die u tegenhoudt als u na een kwartier ermee stopt. Zou u het vertrouwen beschamen?

Voor dertien van de veertien deelnemers in de Mastersgroep is het antwoord: natuurlijk niet. Zij willen vechtschaak laten zien. De Rus Sergey Karjakin kon echter de verleiding niet weerstaan toen hij met wit tegen Carlsen speelde. In ongeveer een kwartier werd de partij remise, 16 zetten, een zetherhaling in het Berlijns die al vele malen eerder is gespeeld. Goed, kan een keer gebeuren, maar eerder deed hij met wit tegen Giri hetzelfde, 14 zetten. Twee andere witpartijen speelde hij remise in 23 zetten. De zwartspelers kun je het niet kwalijk nemen: je kan niet verwachten dat ze (onverantwoorde) risico’s nemen tegen de man die in 2016 nog bijna wereldkampioen werd. De witspeler wel.

Had ie een excuus, ziekjes of zo? Ook dat niet: op Twitter maakte hij flauwe grappen over dat hij zo Carlsen gestopt heeft de 2.900 rating te halen en „Carlsen heeft zo met wit ook eens gespeeld” (dat ging dan over een internetvluggertje).

Wat kun je als organisatie hiertegen doen? Je kan niet voorkomen dat iemand zo remise maakt, maar is er een andere oplossing: de speler niet meer uitnodigen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we Karjakin volgend jaar niet in Wijk aan Zee zien.

1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 Pf6 4.0–0 Pxe4 5.Te1 Pd6 6.Pxe5 Le7 7.Lf1 Pf5 8.c3 Pxe5 9.Txe5 d6 10.Te1 0–0 11.d4 d5 12.Lf4 Ld6 13.Df3 Ph4 14.Dg3 Pf5 15.Df3 Ph4 16.Dg3 Pf5 Remise

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen