Muziekfestival ’A walk about music’ doet de vier Edamse vestingen aan in het kader van de ’geboorte van Nederland’

Het duo The Lasses.

Het duo The Lasses.© Foto Ronald Rietman

Hans Swierstra
Edam

Op het muziekfestival ’A walk about music’ in Edam kan dit jaar worden genoten van zowel optredens als een geschiedenislesje.

Het evenement, dat al jaren gekenmerkt wordt door muziekoptredens op mooie locaties in de stad, doet op zondagmiddag 24 april de vier vestingen van Edam aan. Aanleiding is ’de geboorte van Nederland’, waarbij, 450 jaar na dato, wordt stilgestaan.

Tachtigjarige Oorlog

In 1572 kreeg het huidige Nederland namelijk gestalte met de samenkomst van vertegenwoordigers van twaalf Hollandse steden, waaronder Edam. Daarbij werd Willem van Oranje erkend als rechtmatig stadhouder van Holland, Zeeland en Utrecht. De twaalf steden steunden hem financieel in de strijd tegen Alva. Het leidde het einde van de Tachtigjarige Oorlog in en daarmee ook de Spaanse overheersing.

Met een speciale rol voor de twaalf steden wordt dit jaar het belangrijke historische feit herdacht. Hiervoor is het ’Samenwerkingsverband 1572’ opgericht, waarin burgemeester Lieke Sievers van Edam-Volendam zitting heeft als bestuurslid.

In de speciale entourage kunnen liefhebbers van rootsmuziek genieten van Amerikaanse acts als Tim Grimm, The Hoth Brothers, Shadwick Wilde (van de band Quiet Hollers) en Kim Richey. Uit België komt Brent Beukelaer en van eigen bodem het Amsterdamse duo The Lasses.

Kaarten à 20 euro zijn verkrijgbaar via de website www.harmonie-edam.nl

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen